Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Chleb wieloziarnisty bez mąki

Chleb wieloziarnisty bez mąki - Image

Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla klasycznego pieczywa i słodkich wypieków. Dzięki różnym ziarnom jest on bogatym źródłem błonnika oraz kwasów omega-3, dlatego wspomaga nasz układ pokarmowy. Możemy wykonać go w wersji na słono, jak również na słodko zatapiając go w czekoladzie i posypując dodatkami takimi jak posiekane orzechy. Poznaj nasz przepis!
Na dole receptury znajdziesz również tutorial obrazujący wykonanie tego chleba krok po kroku.

Receptura

  • Płatki owsiane 160 g
  • Babka jajowata30 g
  • Słonecznik150 g
  • Bakalie60 g
  • Nasiona chia15 g
  • Siemię lniane20 g
  • Sól3 g
  • Miód20 g
  • Olej z Esencją Masła zobacz20 g
  • Otręby owsiane15 g
  • Woda370 g

Pieczenie chleba wieloziarnistego

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odłóż na około 2-3 godziny. Następnie przełóż masę do foremek, waga kęsów około 80-350g.
Wypiek prowadź w temperaturze 180℃ przez około 30-50 minut. Czas wypieku jest uzależniony od wielkości chlebków.

pieczywowegetariańskiewytrawne

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty