Chleb wieloziarnisty bez mąki
Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla klasycznego pieczywa i słodkich wypieków. Dzięki różnym ziarnom jest on bogatym źródłem błonnika oraz kwasów omega-3, dlatego wspomaga nasz układ pokarmowy. Możemy wykonać go w wersji na słono, jak również na słodko zatapiając go w czekoladzie i posypując dodatkami takimi jak posiekane orzechy. Poznaj nasz przepis!
Na dole receptury znajdziesz również tutorial obrazujący wykonanie tego chleba krok po kroku.
Receptura
- Płatki owsiane 160 g
- Babka jajowata30 g
- Słonecznik150 g
- Bakalie60 g
- Nasiona chia15 g
- Siemię lniane20 g
- Sól3 g
- Miód20 g
- Olej z Esencją Masła zobacz20 g
- Otręby owsiane15 g
- Woda370 g
Pieczenie chleba wieloziarnistego
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odłóż na około 2-3 godziny. Następnie przełóż masę do foremek, waga kęsów około 80-350g.
Wypiek prowadź w temperaturze 180℃ przez około 30-50 minut. Czas wypieku jest uzależniony od wielkości chlebków.