Babka marmurkowa z olejem Maestro Świeżość
Składniki:
- olej Maestro świeżość 210 g
- jajka 400 g
- mąka pszenna 300 g
- cukier kryształ 350 g
- proszek do pieczenia 10 g
- kakao 20 g
Babka z olejem? Oczywiście! Maestro Świeżość to wyjątkowy olej do wypieków, który pozwala zwiększyć objętość ciasta nawet o 10 proc, pomaga rozproszyć obecne w cieście dodatki i świetnie spaja poszczególne składniki. Najważniejsze jednak, że dzięki niemu ciasto znacznie wolniej traci wodę, przez co babka będzie doskonale wilgotna i świeża przez długi czas. W przepisie na babkę marmurkową olej Maestro Świeżość sprawdza się znakomicie. Warto spróbować!
Sposób przygotowania:
Oddzielić białko od żółtka. Białka ubić na sztywną pianę – pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Do sztywnej piany dodać żółtka, olej Maestro Świeżość, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i dodać do białego ciasta w foremce. Piec w temp. 180 stopni °C przez 45 – 50 min.