Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna

Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna - banner

Wielkanoc to czas spotkań w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. A czego nie może na nim zabraknąć? Oczywiście tradycyjnych wypieków. Babki, mazurki, makowce i serniki to nieodłączne elementy Wielkanocnego stołu. Jeśli chcesz, żeby klienci osłodzili sobie Święta wypiekami z Twojej cukierni, zachęcamy do wypróbowania receptury na migdałowo-cytrynową babę wielkanocną.

Receptura

  • Mleko1000 g
  • Drożdże140 g
  • Cukier kryształ460 g
  • Jaja500 g
  • Olej Maestro Świeżość zobacz840 g
  • Mączka migdałowa50 g
  • Mąka pszenna2500 g
  • Sól15 g
  • Rodzynki200 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa140 g

TECHNIKA WYKONANIA


Sporządź rozczyn: do dzieży wsyp drożdże, dolej połowę podgrzanego do temperatury około 25°C mleka, 1/5 cukru i dosyp tyle przesianej mąki, aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Oprósz delikatnie mąką i pozostaw do wyrośnięcia.

Olej Maestro Świeżość podgrzej do temperatury około 25°C.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą część letniego mleka, jaja, cukier, obydwie mąki wymieszane z solą. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj podgrzany Olej Maestro Świeżość.

Wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Ciasto zostaw w dzieży, aż lekko zacznie rosnąć.

Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stół, przerób, podziel na kęsy, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy, wstaw do garownika.

Wyrośnięte babki upiecz.

W misce przygotuj pomadę wodną, maczaj do połowy przestudzoną babkę.
Na koniec wypieki udekoruj skórką cytrynową lub migdałami.

Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna
drożdżoweWielkanoc

Inne przepisy z tej kategorii