Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Chleb wieloziarnisty bez dodatku mąki

SKŁADNIKI:

  • Płatki owsiane 160g
  • Babka jajowata 30g
  • Słonecznik 150g
  • Bakalie 60g
  • Nasiona chia 15g
  • Siemię lniane 20g
  • Sól 3g
  • Miód 20g
  • Olej z esencją masła 20g
  • Dynia 60g
  • Otręby owsiane 15g
  • Woda 370g

Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla klasycznego pieczywa i słodkich wypieków. Dzięki różnym ziarnom jest on bogatym źródłem błonnika oraz kwasów omega-3, dlatego wspomaga nasz układ pokarmowy. Możemy wykonać go w wersji na słono, jak również na słodko zatapiając go w czekoladzie i posypując dodatkami takimi jak posiekane orzechy. Poznaj nasz przepis!

Na dole receptury znajdziesz również tutorial obrazujący wykonanie tego chleba krok po kroku.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odkładamy na około 2-3 godziny. Następnie przełóż masę do foremek, waga kęsów około 80-350g.

Wypiek prowadź w temperaturze 180℃ przez około 30-50 minut. Czas wypieku jest uzależniony od wielkości chlebków.

Przewiń do góry