Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Focaccia - prosta alternatywa dla pizzy

Focaccia - prosta alternatywa dla pizzy - Banner

Focaccia – wyjątkowo popularna alternatywa dla pizzy, która skusi wszystkich miłośników klasycznych, włoskich wypieków! Wdzięczna w produkcji i przepisie, zachwyci klientów, zarówno cukierni, jak i piekarni. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem, a dla miłośników tutoriali przygotowaliśmy dedykowane video, które znajdziesz na końcu tekstu. Zapraszamy do czytania, oglądania i delektowania się tym pysznym wypiekiem!

Receptura

Biga:

  • mąka pszenna mocna (min. 13 g białka)360 g
  • woda 220 g
  • drożdże instant1 g

Ciasto:

  • mąka pszenna mocna (min. 13 g białka)1440 g
  • woda1100 g
  • sól40 g
  • biga580 g
  • drożdże prasowane 24 g

Mieszanka do dekoracji:

  • oliwki czarne250 g
  • pomidorki300 g
  • oliwki zielone120 g
  • kapary100 g

Składniki dodatkowe wg. uznania:

  • rozmaryn1 krzaczek
  • cebula czerwona1 sztuka
  • zioła prowansalskie20 g

Technika wykonania

Zaczyn BIGA do focacci (drożdżowy zaczyn włoski)

Całość mieś na wolnych obrotach przez 2-3 min.

Pozostaw do fermentacji na 12-14 godzin w temperaturze 21°C.

Ciasto na focaccia

Wszystkie składniki oprócz soli połącz ze sobą, mieś do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, dodaj sól i mieś 2 minuty na szybkich obrotach. Ciasto charakteryzuje się dosyć dużą wydajnością. Tak przygotowane ciasto przełóż do pojemnika posmarowanego olejem lub oliwą.

Temperatura ciasta 24-25°C | fermentacja ciasta 1h.

Podziel ciasto na kęsy o wadze 150-200g.

Fermentacja końcowa ukształtowanych kęsów w temperaturze 28-30°C przez 1h.

Wypiek temp. 180-190°C przez 18-20 min dla pieca konwekcyjnego.

Wypiek temp. 200-220°C przez 18-20 min dla pieca wsadowego.

WAŻNE

Do obliczenia temperatury dolewki wody do ciasta potrzebujesz:
Temperatura ciasta : 24 ℃, 75,2 °F
Temperatura pomieszczenia: ?,?

Do obliczenia temperatury dolewki wody do ciasta potrzebujesz:

Temperatura ciasta: 24 ℃75,2 °F
Temperatura pomieszczenia: ??
Temperatura zaczynu: ??
Temperatura mąki: ??
Temperatura tarcia (stała): 2 ℃ / 35,6 °F

Temperaturę 24℃ przelicz na stopnie F po czym pomnóż przez 4.

75,2 x 4 = 300,8, od tego odejmij (w °F) kolejno: temperaturę pomieszczenia, temperaturę zaczynu (tutaj rozczyn), temperaturę mąki i temperaturę tarcia. Wychodzi wynik w °F, który przeliczasz na °C. O takiej temperaturze odmierz wodę, którą dodasz do ciasta.

drożdżowepieczywowegańskiewytrawne

Inne przepisy z tej kategorii