Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Croque-monsieur

Croque-monsieur

Wytrawne gofry z beszamelem i szynką z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na urozmaicenie oferty. Zachęcamy do skorzystania z autorskiej receptury Thierry’ego Ayel.

Receptura

Ciasto francuskie expresowe:

Sos béchamel:

  • mleko 1 l
  • masło100 g
  • mąka 450100 g
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Dodatki:

  • plastry szynki gotowanej
  • ser żółty tarty

Technika wykonania

Ciasto francuskie ekspresowe:

Mąki typu 450 i 550 przesiej do miski. Rozpuść margarynę Maestra Puff Pastry Intenso NH MB i wlej ją do miski z mąką. Dodaj wodę i sól. Całość wymieszaj razem i zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto zawiń 4 razy pojedynczo.

Zawijanie pojedyncze:

Zawijanie pojedyncze

Przepis na sos beszamelowy

W rondelku rozpuść powoli masło. Dosyp przesianą mąkę. Mieszaj całość, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a grudki rozpuściły się. Gdy masa stanie się jednolita, powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dopraw go solą i gałką muszkatołową, gotuj przez 5 minut.

Croque-Monsieur - jak wykonać?

Rozwałkuj ciasto francuskie na grubość 2-3 mm. Wykrawaj kwadraty o boku 12 cm i grilluj je przez 3-4 minuty. Każdy z kwadratów polej sosem béchamel, a na nim układaj plasterki szynki. Całość obsyp wiórkami startego sera żółtego. Tak przygotowany kwadrat przykryj następnym, a jego wierzch posmaruj syropem cukrowym (wodę zagotuj z cukrem) i przełóż na ruszt.

listkującewytrawne

Inne przepisy z tej kategorii