Croque-monsieur
CIASTO FRANCUSKIE EXPRESOWE:
- mąka 450 250 g
- mąka 550 250 g
- woda 250 ml
- sól 10 g
- margaryna Maestra Puff Pastry Intenso NH MB 400 g
SOS BÉCHAMEL:
- mleko 1 l
- masło 100 g
- mąka 450 100 g
- sól
- gałka muszkatołowa
DODATKI:
- plastry szynki gotowanej
- ser żółty tarty
Wytrawne gofry z beszamelem i szynką z ciasta francuskiego, to doskonały pomysł na urozmaicenie oferty. Zachęcamy do skorzystania z autorskiej receptury Thierry’ego Ayel.
CIASTO FRANCUSKIE EXPRESOWE:
Mąki typu 450 i 550 przesiewamy do miski. Roztapiamy margarynę Maestra Puff Pastry Intenso NH MB i wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy wodę i sól. Całość mieszamy razem i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto zawijamy 4 razy pojedynczo.
Zawijanie pojedyncze:
SOS BÉCHAMEL:
W rondelku rozpuszczamy powoli masło. Dosypujemy przesianą mąkę. Mieszamy całość, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a grudki rozpuściły się. Gdy masa stanie się jednolita, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy sos solą i gałką muszkatołową, gotujemy go 5 minut.
CROQUE-MONSIEUR:
Rozwałkowujemy ciasto francuskie na grubość 2-3 mm. Wykrawamy kwadraty o boku 12 cm, które grillujemy 3-4 minuty. Każdy z kwadratów polewamy sosem béchamel, a na nim układamy plasterki szynki. Całość obsypujemy wiórkami startego sera żółtego. Tak przygotowany kwadrat przykrywamy następnym, a jego wierch smarujemy syropem cukrowym (wodę gotujemy z cukrem) i przełączamy na ruszt.