Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Donuty

SKŁADNIKI:

  • Mąka pszenna – 500 g
  • Mleko 3,2 % – 190 g
  • Kruszwica Backstabil – 100 g
  • Żółtka – 130 g
  • Drożdże – 35 g

Karnawał po amerykańsku? Dlaczego nie! Dla poszerzenia oferty warto, obok tradycyjnych pączków, zaproponować klientom tak popularne za oceanem donuty. Oryginalne, efektowne, cieszą nie tylko podniebienie, ale też doskonale sprawdzą się w roli modela na przykuwających wzrok instagramowych zdjęciach.

Z przepisem Akademii Mistrza ich przygotowanie będzie proste i szybkie, a efekt – dzięki zastosowaniu najwyższej jakości mieszanki i frytur od Kruszwicy – absolutnie doskonały.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
  2. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 4 milimetrów.
  3. Wykrawać donuty.
  4. Przełożyć na deskę wysypaną mąką albo wyłożoną papierem pergaminowym.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte donuty smażyć na rozgrzanej fryturze. Czas smażenia około 6 – 7 minut, temp. ok 175℃.
  7. Wysmażone donuty dekorować pomadą wodną lub polewą czekoladową i wykończyć posypkami.
Przewiń do góry