Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Pączki z konfiturą z pomarańczy Macieja Pisarka

Pączki z konfiturą z pomarańczy Macieja Pisarka - Banner

Pączki… bez nich ciężko wyobrazić sobie Tłusty Czwartek. Przygotowanie idealnego pączka to zadanie o tyle trudne, że niemal każdy zna ten smak. Swoim przepisem na ten pyszny, nie tylko karnawałowy, przysmak podzielił się z nami Maciej Pisarek.

Receptura

Biga

  • Mąka extra do wypieków drożdżowych200 g
  • Mleko150 g
  • Drożdże 2 g

Ciasto pączkowe

  • Biga350 g
  • Mąka extra do wypieków drożdżowych350 g
  • Mleko 100 ml
  • Żółtka4 szt.
  • Drobny cukier50 g
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Świeże drożdże 10 g
  • Masło 100 g
  • Cynamonszczypta
  • Sólszczypta
  • Spirytusłyżka
  • do smażenia: Frytura Maestro Sol

Konfitura pomarańczowa

  • Soczyste pomarańcze 1 kg
  • Drobny cukier żelujący 200 g
  • Wanilia1 laska

TECHNIKA WYKONANIA

Biga - przepis

Drożdże rozpuść w zimnym mleku i wymieszaj z mąką w misce. Lekko wyrób, uformuj kulę, przykryj i pozostawna 8 godzin w temp. pokojowej.

Jak zrobić pączki?

Mąkę przesiej do dzieży robota kuchennego z nakładką do ciast drożdżowych lub do miski. Bigę odgazuj, pokrój na małe kawałki i dorzuć do mąki. Drożdże rozpuść w mleku i dodaj do mąki razem z cukrem, żółtkami i przyprawami.
W przypadku braku robota kuchennego, zarób ciasto w misce z pomocą łyżki drewnianej, następnie przełóż na stolnicę i wyrabiaj ok. 5 min., po czym dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i spirytus. Wyrabiaj ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
Pozostaw do wyrośnięcia w misce na ok. godzinę, następnie ciasto odgazuj i podziel na równe porcje - powinno wyjść 10 szt. Uformuj kuleczki i pozostaw je do podrośnięcia na desce podsypanej mąką.
Kiedy pączki podwoją swoją objętość smaż je na rozgrzanej fryturze. Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym.

Jak zrobić konfiturę?

Pomarańcze wyfiletuj, a z pozostałości owoców wyciśnij sok. Cząstki owoców przełóż do rondelka, zasyp cukrem i gotuj. Wanilię rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i dodaj do konfitury. Całość lekko odparuj i pozostaw do przestygnięcia. Usmażone pączki nadziewaj zimną konfiturą z rękawa cukierniczego. Na koniec posyp cukrem pudrem.

drożdżowesmażonekarnawał

Inne przepisy z tej kategorii