Idealne pierniczki
- 400 g miodu
- 225 g cukru kryształ
- 200 g margaryny Maestra Cukiernicza MB
- 83 g wody
- 100 g czekolady deserowej
- 1000 g mąki pszennej
- 25 g przyprawy piernikowej
- 7 g sody
Pierniki to pyszne i piękne ciastka. Bez pierniczków mało kto, wyobraża sobie świąt. Coraz częściej stanowią jednak wspaniały pomysł na prezent czy ozdobę choinki, więc małe, udekorowane w wyjątkowy sposób pierniczki w kształcie gwiazdek, mikołajów czy aniołków to towar niezwykle pożądany. Jest to świetny sposób na pozyskanie nowych odbiorców i przywiązania ich do cukierni. A kiedy już przyjdą, kupią nie tylko piernik. Miodowo-korzenne ciastka będą magnesem, dzięki któremu klient pozna pełną ofertę zakładu i zacznie z niej korzystać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W naczyniu umieścić miód, cukier, margarynę, wodę – zagotować. Przestudzić około 5-10 minut. Wsypać czekoladę, wymieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Suche składniki wsypujemy do kociołka, następnie wlewamy przestudzona masę. Łączymy w jednolita masę. Przygotowane ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w temp 5-8˚C przez około 12 godzin. Następnie należy ciasto rozwałkować na pożądaną grubość, wyciąć różnorodne kształty i odpiec.