Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Idealne pierniczki

  • 400 g miodu
  • 225 g cukru kryształ
  • 200 g margaryny Maestra Cukiernicza MB
  • 83 g wody
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1000 g mąki pszennej
  • 25 g przyprawy piernikowej
  • 7 g sody

Pierniki to pyszne i piękne ciastka. Bez pierniczków mało kto, wyobraża sobie świąt. Coraz częściej stanowią jednak wspaniały pomysł na prezent czy ozdobę choinki, więc małe, udekorowane w wyjątkowy sposób pierniczki w kształcie gwiazdek, mikołajów czy aniołków to towar niezwykle pożądany. Jest to świetny sposób na pozyskanie nowych odbiorców i przywiązania ich do cukierni. A kiedy już przyjdą, kupią nie tylko piernik. Miodowo-korzenne ciastka będą magnesem, dzięki któremu klient pozna pełną ofertę zakładu i zacznie z niej korzystać.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W naczyniu umieścić miód, cukier, margarynę, wodę – zagotować. Przestudzić około 5-10 minut. Wsypać czekoladę, wymieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Suche składniki wsypujemy do kociołka, następnie wlewamy przestudzona masę. Łączymy w jednolita masę. Przygotowane ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w temp 5-8˚C przez około 12 godzin. Następnie należy ciasto rozwałkować na pożądaną grubość, wyciąć różnorodne kształty i odpiec.

Przewiń do góry