Idealne pierniczki
Pierniki to pyszne i piękne ciastka. Bez nich mało kto wyobraża sobie udane święta. Oprócz słodkiej przekąski coraz częściej stanowią też wspaniały pomysł na prezent czy ozdobę choinki.Drobne, udekorowane w wyjątkowy sposób pierniczki w kształcie gwiazdek, mikołajów czy aniołków, to towar niezwykle pożądany. Jest to świetny sposób na pozyskanie nowych odbiorców i przywiązania ich do cukierni - kiedy już przyjdą, kupią nie tylko pierniki.
Receptura
Składniki
- Miód400 g
- Cukier kryształ225 g
- Margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz200 g
- Woda 83 g
- Czekolada deserowa 100 g
- Mąka pszenna1000 g
- Przyprawa piernikowa 25 g
- Soda 7 g
TECHNIKA WYKONANIA
W naczyniu umieść miód, cukier, margarynę, wodę – zagotuj. Przestudź około 5 -10 minut. Wsyp czekoladę, wymieszaj - do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Suche składniki wsyp do kociołka, następnie wlej przestudzoną płynną masę. Połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i schładzaj w temp. 5 - 8˚C przez około 12 godzin. Następnie rozwałkuj je na pożądaną grubość, wycinaj różnorodne kształty i upiecz.