Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Ozdobne pierniki świąteczne Igi Sarzyńskiej

Ozdobne pierniki świąteczne Igi Sarzyńskiej - Banner

Kto widział wspaniałe wyroby z piernika Igi Sarzyńskiej, właścicielki cukierniczego butiku „Wzrusza Toruń”, albo uczestniczył w jej piernikowych warsztatach organizowanych przez Akademię Mistrza, wie, że tworzy ona prawdziwe słodko-korzenne dzieła sztuki.

Dziś dzieli się z nami swoim przepisem na piernikowe ciasto i lukier.

Receptura

Piernik twardy (na domek z piernika):

Lukier królewski o normalnej konsystencji:

  • białko jaj95 g
  • przesiany cukier puder500 g
  • sok z cytryny25 ml

Lukier królewski o luźnej konsystencji (do wylewania):

  • lukier królewski o normalnej konsystencji500 g
  • białko40 g

Technika wykonania

Przepis na piernik twardy

W misce wymieszaj przyprawę do piernika, mąkę, kakao i sól. Margarynę, miód oraz cukier kryształ zagotuj. Po ostudzeniu zagotowanej masy dodaj do reszty składników. Delikatnie zagnieć ciasto. Piernik nie wymaga chłodzenia. Wałkuj, wycinaj potrzebne kształty.

Przepis na lukier królewski

LUKIER KRÓLEWSKI – to masa, którą uzyskujemy z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Lukier królewski daje nam cały wachlarz możliwości dekorowania wypieków. Począwszy od prostych dekoracji pierniczków i ciastek, aż do uzyskania koronkowych, złożonych wzorów, zarówno na małych, jak i dużych formach.

  1. LUKIER KRÓLEWSKI o normalnej konsystencji
    Białko i cukier puder umieść w misie miksera. Na wolnych obrotach ucieraj przez około 7 - 10 minut na jednolitą, gładką, lśniącą masę. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do połączenia.

  2. LUKIER KRÓLEWSKI o luźnej konsystencji (do wylewania)
    Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji.

dekoracjepiernikBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii