Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Muffiny z marchewką

Muffiny z marchewką - Banner

Ciasto marchewkowe już dawno podbiło polskie podniebienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by Polacy poznali i pokochali także marchewkowe muffiny. Tego delikatnego, naturalnie słodkiego, smakołyku, o pięknej pomarańczowej barwie, można było spróbować na stoisku Kruszwicy, na tegorocznych targach Expo Sweet. Muffiny z marchewką były jednym z trzech warzywnych wypieków, jakie poza klasycznymi słodkościami, przygotowywali na bieżąco Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Dziś mistrzowskim przepisem dzielą się ze wszystkimi przyjaciółmi i partnerami Akademii Mistrza.

Receptura

Muffiny z marchewką:

Technika wykonania

Wszystkie składniki poza marchewką i dropsami umieść w malakserze i mieszaj za pomocą mieszadła w formie liścia przez około 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pozostałe składniki, mieszaj jeszcze przez minutę na bardzo wolnych obrotach. Gotową masę przełóż za pomocą worka cukierniczego do papilotek. Piecz w temp 180 - 200°C przez około 30 - 40 min.

Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny z burakiem i muffiny ze szpinakiem.

biszkoptowo tłuszczowemuffiny

Inne przepisy z tej kategorii