Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Kruszwica i warzywne wypieki – muffiny z marchewką

Składniki:

Ciasto marchewkowe już dawno podbiło polskie podniebienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by Polacy poznali i pokochali także marchewkowe muffiny. Ten delikatny, naturalnie słodki, zdrowy smakołyk o pięknej pomarańczowej barwie, można było spróbować na stoisku Kruszwicy na tegorocznych targach Expo Sweet. Muffiny z marchewką były jednym z trzech warzywnych wypieków, jakie poza klasycznymi słodkościami, przygotowywali na bieżąco Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Dziś mistrzowskim przepisem dzielą się ze wszystkimi przyjaciółmi i partnerami Akademii Mistrza.

Muffiny z marchewką – wykonanie:

Wszystkie składniki poza marchewką i dropsami umieścić w malakserze i mieszać za pomocą mieszadła w formie liścia przez około 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Dodać pozostałe składniki mieszać jeszcze przez minutę na bardzo wolnych obrotach. Gotową masę przełożyć za pomocą worka cukierniczego do papilotek. Piec w temp 180 – 200 stopni C przez około 30 – 40 min.

muffin marchew

Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny z burakiem i muffiny ze szpinakiem.

Przewiń do góry