Muffinki jogurtowe z kakao i borówkami
Słodki, kokosowy krem, aromatyczne kakao i kojarzące się z latem borówki amerykańskie tworzą ciastko doskonałe– takiej muffince chyba nikt się nie oprze. Jak ją przygotować? Swój tajny przepis zdradza Mistrz Świat w Cukiernictwie - Mieczysław Chojnowski.
Receptura
Muffinki
- Kruszwica Muffin zobacz950 g
- Woda320 g
- Kakao ekstra ciemne50 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz360 g
- Borówka amerykańska100 g
- Dropsy drobne czekoladowe100 g
Krem Raffaelo
- Kruszwica Royal zobacz400 g
- Bardzo zimne mleko 3,2%900 g
- Likier kokosowy Malibu100 g
- Kokos drobny150 g
- Mleko kokosowe150 g
- Ubita śmietana kremówka 36%250 g
TECHNIKA WYKONANIA
Do misy wsypmieszankę Kruszwica Muffin, kakao, dolej wodę, olej i naturalny jogurt typu greckiego. Za pomocą mieszadła typu liść, połącz na jednolitą masę, mieszając przez 1 minutę na wolnych obrotach i 3 minuty na szybkich. Do gotowej masy na muffinki wsyp borówki amerykańskie i dropsy czekoladowe. Delikatnie zamieszaj. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i porcjuj w papilotki (do połowy). Piecz w temp. 180 - 200˚C przez około 25 - 30 minut.
Krem kokosowy Raffaello
Kokos zaparz wrzącym mlekiem kokosowym, zagotuj, odparuj nadmiar płynu i ostudź. Z mieszanki Kruszwica Royal, zimnego mleka i likieru kokosowego przygotuj krem. Wsyp wszystko do misy miksera i ubijaj przez 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Dodaj zaparzony i ostudzony kokos – połącz na wolnych obrotach. Do kremu kokosowego dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz na jednolitą masę. Krem przełóż do worka i udekoruj wypieczone, ostudzone muffinki.