Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Muffinki jogurtowe z kakao i borówkami

Muffinki jogurtowe z kakao i borówkami - Banner

Słodki, kokosowy krem, aromatyczne kakao i kojarzące się z latem borówki amerykańskie tworzą ciastko doskonałe– takiej muffince chyba nikt się nie oprze. Jak ją przygotować? Swój tajny przepis zdradza Mistrz Świat w Cukiernictwie - Mieczysław Chojnowski.

Receptura

Muffinki

Krem Raffaelo

  • Kruszwica Royal zobacz400 g
  • Bardzo zimne mleko 3,2%900 g
  • Likier kokosowy Malibu100 g
  • Kokos drobny150 g
  • Mleko kokosowe150 g
  • Ubita śmietana kremówka 36%250 g

TECHNIKA WYKONANIA

Do misy wsypmieszankę Kruszwica Muffin, kakao, dolej wodę, olej i naturalny jogurt typu greckiego. Za pomocą mieszadła typu liść, połącz na jednolitą masę, mieszając przez 1 minutę na wolnych obrotach i 3 minuty na szybkich. Do gotowej masy na muffinki wsyp borówki amerykańskie i dropsy czekoladowe. Delikatnie zamieszaj. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i porcjuj w papilotki (do połowy). Piecz w temp. 180 - 200˚C przez około 25 - 30 minut.

Krem kokosowy Raffaello

Kokos zaparz wrzącym mlekiem kokosowym, zagotuj, odparuj nadmiar płynu i ostudź. Z mieszanki Kruszwica Royal, zimnego mleka i likieru kokosowego przygotuj krem. Wsyp wszystko do misy miksera i ubijaj przez 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Dodaj zaparzony i ostudzony kokos – połącz na wolnych obrotach. Do kremu kokosowego dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz na jednolitą masę. Krem przełóż do worka i udekoruj wypieczone, ostudzone muffinki.

biszkoptowo tłuszczowemuffinykremy

Inne przepisy z tej kategorii