Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Kruszwica i warzywne wypieki – muffiny ze szpinakiem

Składniki:
  • 1000 g – Kruszwica Muffin
  • 250 g – woda
  • 350 g – Olej Maestro Świeżość
  • 150 g – szpinak drobny mrożony
  • 100 g – ser feta
  • 50 g – czarne oliwki drobno krojone
  • Przyprawa zioła prowansalskie lub oregano

Zielone jak wiosna, pyszne i zaskakujące – takie właśnie muffiny ze szpinakiem były serwowane na stoisku ZT Kruszwica na tegorocznych tarach Expo Sweet. Na bieżąco przygotowywali je Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Kto miał okazję spróbować tych i innych warzywnych słodkości z ręki mistrza – ten wie, że szpinakowe babeczki to strzał w dziesiątkę! Kto nie miał tyle szczęścia – może skorzystać z przepisu mistrza i przygotować je do swojej cukierni.

Muffiny ze szpinakiem – wykonanie:

Rozmrozić szpinak i połączyć go z wszystkimi składnikami poza oliwkami i fetą. Za pomocą mieszadła w kształcie liścia, mieszać w mikserze przez 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Dodać drobne czarne oliwki oraz ser i mieszać na bardzo wolnych obrotach jeszcze przez minutę. Gotową masę przełożyć za pomocą worka cukierniczego do papilotek i posypać przyprawą. Piec w temp. 180 – 200 stopni C przez około 30 – 40 min.

muffin szpinak

Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny z burakiem i muffiny z marchewką.

 

Przewiń do góry