Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem - Banner

Zielone jak wiosna, pyszne i zaskakujące – takie właśnie muffiny ze szpinakiem były serwowane na stoisku ZT Kruszwica na tegorocznych targach Expo Sweet. Na bieżąco przygotowywali je Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Kto miał okazję spróbować tych i innych warzywnych słodkości z ręki mistrza – ten wie, że szpinakowe babeczki to strzał w dziesiątkę! Kto nie miał tyle szczęścia – może skorzystać z przepisu mistrza i przygotować je w swojej pracowni.

Receptura

Muffiny ze szpinakiem:

  • Kruszwica Muffin1000 g
  • woda250 g
  • Olej Maestro Świeżość zobacz350 g
  • szpinak drobny mrożony150 g
  • ser feta100 g
  • czarne oliwki, pozbawione pestek i drobno pokrojone50 g
  • przyprawa zioła prowansalskie lub oregano

Technika wykonania

Rozmroź szpinak i połącz go ze wszystkimi składnikami poza oliwkami i fetą. Za pomocą mieszadła w kształcie liścia mieszaj w mikserze przez 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Dodaj drobne czarne oliwki oraz ser i mieszaj na bardzo wolnych obrotach jeszcze przez minutę. Gotową masę przełóż za pomocą worka cukierniczego do papilotek i posyp przyprawą. Piecz w temp. 180 - 200°C przez około 30 - 40 min.

Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny z burakiem i muffiny z marchewką.

biszkoptowo tłuszczowemuffiny

Inne przepisy z tej kategorii