Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Kulki mocy

SKŁADNIKI:

Masa:

  • płatki owsiane 150 g
  • migdały bez skórki 100 g
  • świeżo zaparzona czarna kawa 120 ml
  • mleko sojowe 30 ml
  • ksylitol 40 g
  • czekolada gorzka 100 g

Obtoczenie kulek:

  • zmielone płatki róży 1 łyżka
  • mielony suszony kwiat hibiskusa 1 łyżka
  • mielone liofilizowane maliny 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • dowolne posiekane owoce, wiórki kokosowe lub nasiona sezamu 1 łyżka

Możesz wszystkie składniki wymieszać lub podzielić je na kilka misek, wówczas otrzymasz kilka wariantów dekoracji.

Czym są, skąd ich niezwykła popularność? Jak przygotować własne kulki, które zachwycą klientów Waszych piekarni i cukierni? Podpowiadamy i dzielimy się poniżej przepisem, ale najpierw kilka słów wstępu.

Z wyglądu niepozorne i małe, nie wskazują na to, że są prawdziwą bombą witamin i energii! Najczęściej ich bazę stanowią mieszanki orzechów, a dodatkami są owoce, masła orzechowe lub nasiona. My proponujemy nieco zdrowszy wariant, dzięki któremu Wasi klienci nabiorą sił na nadchodzącą jesień.

SPOSÓB WYKONANIA

Ksylitol rozpuść w gorącej czarnej kawie.

Płatki owsiane umieść w dużej misce i zalej ciepłą kawą.

W kąpieli wodnej połącz napój sojowy i gorzką czekoladę. Dodaj do miski z płatkami razem z przyprawą do piernika, jeśli jej używasz i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Formuj kulki o promieniu ok. 2,5cm. Uformowane kulki umieszczaj bezpośrednio w misce z posypką, maksymalnie po 2 sztuki na raz.

Potrząśnij kilka razy naczyniem, aby powierzchnia kulek równomiernie pokryła się posypką, a następnie wyjmuj je za pomocą łyżki.

Kulki prezentują się najatrakcyjniej w kilku rodzajach posypek. Posypka zabezpiecza je przed deformacją, pozwala także nadać smaki.

Kulki mocy przechowuj w lodówce do 3 dni.

Przewiń do góry