Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Mini eklerki

 MINI EKLERKI:

  • mąka pszenna 500 g
  • woda 500 g
  • margaryna Kruszwica Qualita  80% 250 g
  • sól 1 łyżeczka
  • jaja 10-15 szt.

GOTOWANY KREM ŚMIETANKOWY:

  • mleko 640 ml
  • cukier 260 g
  • jaja 60 g
  • żółtka 70 g
  • mąka pszenna 100 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
  • esencja waniliowa 1 g lub cukier waniliowy lub pasta waniliowa 5 g
  • margaryna Maestra Kremowa White MB 200 g

 

Według jednej z teorii ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa éclair, oznaczającego błyskawicę – podobno tak szybko i wygodnie się je konsumuje.
A jak się je przygotowuje?

CIASTO NA MINI EKLERKI:

Przesiać mąkę. Wodę zagotować z solą i margaryną Qualita 80%. Do gotującej się mieszaniny wsypać przesianą mąkę. Całość mieszać dokładnie, aż masa połączy się, a mąką zaparzy. Gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od garnka przełożyć je i schłodzić do około temperatury 60 °C. Do schłodzonego ciasta dodawać stopniowo jajka, mieszając powoli aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

GOTOWANY KREM ŚMIETANKOWY:

Mleko zagotować z połową porcji cukru przewidzianej w recepturze. Pozostałą ilość cukru połączyć na jednolitą masę z jajami i mąką. Ciągle mieszając masę, wlać cienkim strumieniem wrzące mleko z cukrem. Całość połączyć ze sobą dokładnie. Masę ogrzewać i mieszać aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Należy gotować ją nie krócej niż 1,5 minuty. Ugotowany krem ochłodzić do temperatury  70 °C. Do schłodzonej masy dodać składniki smakowo – aromatyczne i  dokładnie wymieszać. Schłodzić krem, a w tym czasie napowietrzyć margarynę Maestra kremową White MB. Napowietrzoną margarynę połączyć z kremem, miksując je razem na wolnych obrotach.

MINI EKLERKI – WYKONANIE :

Włożyć ciasto do worka cukierniczego zakończonego okrągłym, karbowanym zdobnikiem. Wyciskać podłużne walce, o długości 10 cm i wysokości 3-4, na blachy posmarowane cienko tłuszczem. Mini eklerki wypiekać w temperaturze 180-200 °C, przez około 15-20 minut. Gdy wystygną, przekroić je w połowie ich wysokości. Dolną cześć napełnić kremem za pomocą woreczka cukierniczego, a następnie przykryć górną połową. Eklerki wykończyć pomadą wodną, zabarwioną barwnikiem spożywczym na kolor różowy.

Przewiń do góry