Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Mini eklerki

Mini eklerki - Banner

Według jednej z teorii ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa éclair, oznaczającego błyskawicę – podobno tak szybko i wygodnie się je konsumuje.
A jak się je przygotowuje?

Receptura

Mini eklerki:

Gotowany krem śmietankowy:

Technika wykonania

Ciasto na eklerki

Przesiej mąkę. Wodę zagotuj z solą i margaryną Qualita 80%. Do gotującej się mieszaniny wsyp przesianą mąkę. Całość mieszaj dokładnie, aż masa połączy się, a mąkę zaparz. Gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od garnka, przełóż je i schładzaj do temperatury około 60°C. Do schłodzonego ciasta dodawaj stopniowo jaja mieszając powoli, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Krem śmietankowy gotowany

Mleko zagotuj z połową porcji cukru przewidzianej w recepturze. Pozostałą ilość cukru połącz na jednolitą masę z jajami i mąką. Ciągle mieszając masę wlewaj cienkim strumieniem wrzące mleko z cukrem. Całość połącz ze sobą dokładnie. Masę ogrzewaj i mieszaj aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Gotuj nie krócej niż 1,5 minuty. Ugotowany krem schłodź do temperatury 70°C. Do schłodzonej masy dodaj składniki smakowo–aromatyczne i dokładnie wymieszaj. Schłodź krem, a w tym czasie napowietrz margarynę Maestra Kremową White MB. Napowietrzoną margarynę połącz z kremem miksując razem na wolnych obrotach.

Jak zrobić mini eklerki?

Włóż ciasto do worka cukierniczego zakończonego okrągłym, karbowanym zdobnikiem. Wyciskaj podłużne walce o długości 10 cm i wysokości 3-4 cm na blachy posmarowane cienko tłuszczem. Mini eklerki wypiekaj w temperaturze 180-200°C, przez około 15-20 minut. Gdy wystygną przekrój je w połowie ich wysokości. Dolną część napełnij kremem za pomocą woreczka cukierniczego. Górną część wykończ pomadą wodną zabarwioną barwnikiem spożywczym na kolor różowy, a następnie przykryj nią dolną część wypełnioną kremem.

kremyparzone

Inne przepisy z tej kategorii