Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Pączki

SKŁADNIKI:

  • Mąka – 1000 g
  • Woda – 285 g
  • Kruszwica Backstabil – 250 g
  • Jaja – 300 g
  • Drożdże – 75 g
  • Sól – 1,25 g

Sezon na pączki trwa w najlepsze. Apogeum przypadnie oczywiście na Tłusty Czwartek. Dziś zdradzamy sprawdzony przepis Akademii Mistrza na delikatne, pyszne, bardzo proste i zawsze udane pączki. Aby ciastka były lżejsze, bardziej puszyste i mniej nasiąkały tłuszczem, do ciasta warto dodać odrobinę spirytusu. Z kolei do smażenia najlepiej wykorzystać hit od Kruszwicy, fryturę Maestro Gold, która charakteryzuje się niskim stopniem wchłaniania, wyjątkową wydajnością i bardzo dobrym profilem żywieniowym.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
  2. Odłożyć ciasto na około 15 – 20 minut, by odpoczęło w temp około 25 – 27 ℃.
  3. Uformować pączki i odłożyć ponownie do garowania na 60 minut (optymalna temp. 35 ℃, wilgotność około 70%).
  4. Czas smażenia około 7 minut, temp. ok 175 ℃.
  5. Naszprycować nadzieniem, wykończyć cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.
Przewiń do góry