Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ptyś z kremem bezowym

SKŁADNIKI

Receptura na ciasto parzone:

Receptura na krem bezowy:

  • cukier 700g
  • białka jaj 300g
  • woda 300g
  • kwas cytrynowy 2g
  • esencja cytrynowa 3g

Najpyszniejszy deser, jaki miłośnik słodyczy może sobie wymarzyć! Perfekcyjne parzone ciasto z lekkim kremem bezowym, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nadzienia są właściwie nieskończonym zestawem możliwości, my proponujemy krem bezowy! 😉  Zapraszamy do naszego mistrzowskiego przepisu!

CIASTO PARZONE

Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj margarynę i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 3-6 min. stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny i zacznie odchodzić od brzegu naczynia. Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok. 70℃. Stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta:

  • ciasto o zbyt sztywnej konsystencji da małą objętość wyrobów
  • ciasto o luźnej, wolnej konsystencji spowoduje zaś rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów.

Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj ptysie i wypiekaj.

Temperatura pieczenia ciasta parzonego: początkowa 230℃ przez około 10-15 minut. Następnie otwórz piekarnik, wypuść nadmiar pary i dosusz w temp. 220℃ przez około 5-10 minut.

Odpieczone, ostudzone ptysie przetnij na pół. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką napełniaj kremem jedną połówkę i przykrywaj drugą połówką. Całość udekoruj.

KREM BEZOWY

Umyte jaja wybij oddzielając białka od żółtek. Białka schłodź do temp. 2°C. Ugotuj syrop cukrowy (temp. ok 117-122°C). Schłodzone białka ubij, w trakcie ubijania wlewaj cienkim strumienie syrop cukrowy. Dodaj substancje smakowo – aromatyczne i kwasek cytrynowy (5g na 1kg kremu). Całość ubijaj przez minutę do uzyskania jednolitej masy i dokładnego połączenia się składników. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką napełniaj ptysie i przykrywaj drugą połówką. Całość udekoruj cukrem pudrem.

Przewiń do góry