Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Rolada Makowa odpiekana w formie na comber

ciasto drożdżowe:

  • mleko 3,2% 200ml
  • żółtka 120g
  • drożdże 35g
  • cukier kryształ 180g
  • margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% 160g
  • mąka pszenna ok. 1350g
  • sól szczypta

masa makowa:

  • mleko 3,2% 450g
  • mak 500g
  • cukier kryształ  250g
  • rodzynki namoczone w rumie 100g
  • orzechy włoskie 50g
  • białko 180g
  • miód 1 łyżka
  • marmolada 2 łyżki
  • olejek migdałowy
  • cynamon 1 łyżeczka
  • miękka margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% 1 łyżka

Makowiec to wyjątkowy wypiek w polskiej tradycji świątecznej – zarówno bożonarodzeniowej, jak i wielkanocnej. Niegdyś spożywany głównie przez zamożnych przedstawicieli społeczeństwa, dziś gości na większości polskich stołów. Nie tylko zresztą od święta. Wielu konsumentów uznaje go bowiem za bardzo pożądany całoroczny przysmak. Przedstawiamy zatem mistrzowski przepis na makowiec w wykonaniu Mieczysława Chojnowskiego.

ciasto drożdżowe:

  1. Sporządzić rozczyn: Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąkę do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Żółtka utrzeć z resztą cukru.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę z solą – za pomocą miksera połączyć na jednolitą masę.
  4. Do wyrobionego ciasta dodać miękki tłuszcz – wyrobić na jednolitą masę.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

masa makowa:

  1. Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie.
  2. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę.
  3. Do zmielonego maku dodać miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, miękką margarynę, rodzynki, orzechy. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem z cukrem.

Składanie:

W zależności od wielkości blaszki poporcjować ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąty, nałożyć masę makową, zawinąć w roladę i przełożyć do formy na comber.

Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.

Wykończyć lukrem i posypać makiem, skórką pomarańczową, orzechami, migdałami oraz rodzynkami.

Przewiń do góry