Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Rolada Makowa odpiekana w formie na comber

Rolada Makowa odpiekana w formie na comber - Image

Makowiec to wyjątkowy wypiek w polskiej tradycji świątecznej – zarówno bożonarodzeniowej, jak i wielkanocnej. Niegdyś spożywany głównie przez zamożnych przedstawicieli społeczeństwa, dziś gości na większości polskich stołów. Zresztą nie tylko od święta. Wielu konsumentów uznaje go bowiem za bardzo pożądany całoroczny przysmak. Przedstawiamy zatem mistrzowski przepis na makowiec w wykonaniu Mieczysława Chojnowskiego.

Receptura

Ciasto drożdżowe:

Masa makowa:

Technika wykonania

Ciasto drożdżowe na makowiec

Sporządź rozczyn: Do miski wlej letnie mleko. Dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąkę, do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka, pozostałą mąkę z solą – za pomocą miksera połącz na jednolitą masę.
Do wyrobionego ciasta dodaj miękki tłuszcz – wyrabiaj na jednolitą masę.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak zrobić masę makową?

Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostygnięcia, następnie odcedź i zmiel dwukrotnie.
Białko ubij z cukrem na sztywną pianę.
Do zmielonego maku dodaj miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, miękką margarynę, rodzynki, orzechy. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na końcu delikatnie połącz z ubitym białkiem z cukrem.

Składanie rolady makowej

W zależności od wielkości blachy poporcjuj ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkuj na prostokąty, nałóż masę makową, zawiń w roladę i przełóż do formy na comber.

Piecz w temperaturze 180 – 190°C przez około 30 – 40 minut.

Wykończ lukrem i posyp makiem, skórką pomarańczową, orzechami, migdałami oraz rodzynkami.

makowiecWielkanocdrożdżoweBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii