Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Rolada makowa

Rolada makowa - banner

W myśl ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał przynosić szczęście i chronić przed działaniem sił nieczystych. Symbolizował także urodzaj i płodność. Może zatem warto wprowadzić do świątecznej (ale nie tylko) oferty niezastąpioną roladę makową.

Receptura

Ciasto drożdżowe:

Masa makowa:

Technika wykonania

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem ze szczyptą cukru, dodaj mąkę do konsystencji kwaśnej śmietany i odstaw na 20 minut. Następnie do wyrośniętej masy dodaj żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę wymieszaną z solą, skórkę i dokładnie wymieszaj aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodaj rozpuszczony letni tłuszcz. Dokładnie wyrabiaj, aż masa zacznie odchodzić od naczynia i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa: przepis

Mak zaparz w 450 ml mleka, odstaw do wystygnięcia, dwukrotnie zmiel. Do zmielonego maku dodaj miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, margarynę, rodzynki, orzechy i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitym białkiem z cukrem.

W zależności od wielkości blaszki poporcjuj ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkuj na prostokąty, nałóż masę makową, zwiń w roladę i zawiń w posmarowany olejem pergamin. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsyp mąką w celu zawinięcia masy.

Piecz w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut.

Wykończ pomadą wodną i posyp makiem, orzechami lub płatkami migdałowymi.

drożdżowemakowiecWielkanocBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii