Rolada Makowa
CIASTO DROŻDŻOWE:
- mleko 200 ml
- żółtka 6szt.
- drożdże 35 g
- cukier 180 g
- margaryna 80% Maestra Cukiernicza MB 160 g
- mąka pszenna około 1350 g
- sól
- skórka pomarańczowa
MASA MAKOWA:
- mleko 450 g
- mak 500 g
- cukier kryształ 250 g
- rodzynki 100 g
- orzechy włoskie 50g
- białko 6 szt.
- miód 1 łyżka
- marmolada 2 łyżki
- olejek migdałowy
- cynamon 1 łyżeczka
- margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% 1 łyżka
W myśl ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał przynosić szczęście i chronić przed działaniem sił nieczystych. Symbolizował także urodzaj i płodności. Może zatem warto wprowadzić do świątecznej (ale nie tylko) oferty niezastąpioną roladę makową.
CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem ze szczyptą cukru, dodać mąkę do konsystencji kwaśnej śmietany i odstawić na 20 minut, następnie do wyrośniętej masy dodajemy żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę wymieszaną z solą, skórkę i dokładnie wymieszać aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać rozpuszczony letni tłuszcz. Dokładnie wyrobić, aż masa zacznie odchodzić od naczynia i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
MASA MAKOWA:
Mak zaparzyć w 450 ml mleku, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Do zmielonego maku dodać miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, margarynę, rodzynki, orzechy dokładnie wymieszać na jednolita masę, na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem z cukrem.
W zależności od wielkości blaszki poporcjować ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąty, nałożyć masę makową, zawinąć w roladę i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.
Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
Wykańczamy pomadą wodną i posypujemy makiem, orzechami lub płatkami migdałowymi.