Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Rolada Makowa

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • mleko 200 ml
  • żółtka 6szt.
  • drożdże 35 g
  • cukier 180 g
  • margaryna 80% Maestra Cukiernicza MB 160 g 
  • mąka pszenna około 1350 g
  • sól
  • skórka pomarańczowa

MASA MAKOWA:

  • mleko 450 g
  • mak 500 g
  • cukier kryształ 250 g
  • rodzynki 100 g
  • orzechy włoskie 50g
  • białko 6 szt.
  • miód 1 łyżka
  • marmolada 2 łyżki
  • olejek migdałowy
  • cynamon 1 łyżeczka
  • margaryna Maestra Cukiernicza MB 80%  1 łyżka

W myśl ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał przynosić szczęście i chronić przed działaniem sił nieczystych. Symbolizował także urodzaj i płodności. Może zatem warto wprowadzić do świątecznej (ale nie tylko) oferty niezastąpioną roladę makową.

CIASTO DROŻDŻOWE:

Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem ze szczyptą cukru, dodać mąkę do konsystencji kwaśnej śmietany i odstawić na 20 minut, następnie do wyrośniętej masy dodajemy żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę wymieszaną z solą, skórkę i dokładnie wymieszać aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać rozpuszczony letni tłuszcz. Dokładnie wyrobić, aż masa zacznie odchodzić od naczynia i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

MASA MAKOWA:

Mak zaparzyć w 450 ml mleku, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Do zmielonego maku dodać miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, margarynę, rodzynki, orzechy dokładnie wymieszać na jednolita masę, na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem z cukrem.

W zależności od wielkości blaszki poporcjować ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąty, nałożyć masę makową, zawinąć w roladę i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.

Wykańczamy pomadą wodną i posypujemy makiem, orzechami lub płatkami migdałowymi.

Przewiń do góry