Mazurek - przepis tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami
Mazurek – znak rozpoznawczy Wielkanocy i symbol zakończenia Wielkiego Postu. Ten słodki wypiek na kruchym cieście najprawdopodobniej pochodzi z Turcji i najczęściej występuje w wersji z bakaliami, karmelem lub czekoladą. Akademia Mistrza poleca recepturę przygotowaną przez Mistrza Świata w cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, w wersji z wiśniami i czarną porzeczką.
Receptura
Ciasto kruche:
- Kruszwica Kruche zobacz500 g
- Maestra Cukiernicza MB zobacz200 g
- Jaja50 g
Przekładka:
- Konfitura z czarnej porzeczki400 g
- Wiśnie kandyzowane25 g
- Orzeszki ziemne do obsypania
Obramówka z marcepanu:
- Marcepan250 g
- Cukier kryształ125 g
- Białko40 g
Sprawdzony przepis na kruche ciasto
Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do schłodzenia na co najmniej 2 godz.
Rozwałkuj schłodzone ciasto kruche na grubość ok 5-8mm i wytnij 2 jednakowe ciasta, np. w kształcie jaja. Upiecz w temp. 200℃ na jasny kolor.
Przekładka
Jedno upieczone ciasto kruche posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki i posyp rozdrobnionymi wiśniami kandyzowanymi. Przykryj drugim upieczonym kawałkiem ciasta. Brzegi pokryj równomiernie konfiturą i obsyp rozdrobnionymi orzechami.
Obramówka z marcepanu
Wymieszaj w mikserze marcepan z cukrem i białkiem na jednolitą masę.
Za pomocą worka cukierniczego i końcówki nałóż ozdobną obramówkę na wierzch ciasta.
Zapiecz mazurek w temp. 200℃. Całość wykończ pomadą i udekoruj.