Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tarta ananasowa z margaryną Selecta MB

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • Kruszwica Kruche 1000 g
  • margaryna Selecta MB 150 g
  • margaryna Maestra Puff Pastry MB 150 g
  • jaja

Krem ananasowy:

  • Kruszwica Kaltkrem Plus 400 g
  • sok anansowy 1000 g

Wykończenie:

  • żel neutralny
  • ananas w krążkach
  • frużelina malinowa
  • biała czekolada

Krem ananasowy i krucha tarta – ten duet to gwarancja sukcesu. W końcu recepturę przygotował nasz ceniony ekspert, Mieczysław Chojnowski. Co ważne przygotowanie tego wypieku jest łatwe i nie zajmuje duże czasu. Oto nasz sprawdzony przepis:

Ciasto kruche

Składniki wymieszać mikserem przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane cisto schłodzić w temp. 4-8˚C przez co najmniej 2 godz. Rozwałkować, przełożyć na formę do tarty i ponakłuwać. Odpiec w temp. 200-210℃ na złoty kolor. Schłodzić.

TIP AKADEMII MISTRZA: Dodatek margaryny Puff Pastry sprawi, że ciasto stanie się bardziej plastyczne i nie będzie się rwało podczas wałkowania.

 
Krem ananasowy

Składniki wymieszać na jednolitą, gładką masę za pomocą miksera. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Wykończenie

Odpieczoną tartę posmarować płynną białą czekolada. Poczekać aż zastygnie. Nałożyć do 2/3 wysokości krem ananasowy. Całość udekorować ananasem i frużeliną malinową i wykończyć naturalnym żelem.

TIP AKADEMII MISTRZA: Przed nałożeniem jakiegokolwiek nadzienia do tarty warto zabezpieczyć ją np. czekoladą, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania wilgoci z nadzienia.
Przewiń do góry