Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na tartę ananasową

Przepis na tartę ananasową - Image

Krem ananasowy i krucha tarta – ten duet to gwarancja sukcesu. W końcu recepturę stworzył nasz ceniony ekspert, Mieczysław Chojnowski. Co ważne, przygotowanie tego wypieku jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Oto nasz sprawdzony przepis z wykorzystaniem margaryny, która składa się tylko z 3 składników!

Receptura

Ciasto kruche:

Krem ananasowy:

  • Kruszwica Kaltkrem Plus 400 g
  • Sok anansowy1000 g

Wykończenie:

  • żel neutralny
  • ananas w krążkach
  • frużelina malinowa
  • biała czekolada

Technika wykonania

Ciasto kruche:

Składniki wymieszaj mikserem przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane cisto schłodź w temp. 4-8˚C przez co najmniej 2 godz. Rozwałkuj, przełóż na formę do tarty i ponakłuwaj. Piecz w temp. 200-210℃ na złoty kolor. Schłodź.

Żarówka

TIP AKADEMII MISTRZA:Dodatek margaryny Puff Pastry sprawi, że ciasto stanie się bardziej plastyczne i nie będzie się rwało podczas wałkowania.

Przepis na krem ananasowy

Krem ananasowy

Składniki wymieszaj na jednolitą, gładką masę za pomocą miksera. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Wykończenie

Upieczoną tartę posmaruj płynną białą czekolada. Poczekaj aż zastygnie. Nałóż do 2/3 wysokości krem ananasowy. Całość udekoruj ananasem i frużeliną malinową i wykończ naturalnym żelem.

TIP AKADEMII MISTRZA: Przed nałożeniem jakiegokolwiek nadzienia do tarty warto zabezpieczyć ją np. czekoladą, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania wilgoci z nadzienia.

Żarówka

TIP AKADEMII MISTRZA: Przed nałożeniem jakiegokolwiek nadzienia do tarty warto zabezpieczyć ją np. czekoladą, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania wilgoci z nadzienia.

kremykruchetarty

Inne przepisy z tej kategorii