Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tarta jabłkowa z Kruszwica Kruche

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • Kruszwica Kruche 1000 g
  • margaryna Selecta MB 80% 400 g
  • jaja 100 g

Nadzienie z jabłek:

  • jabłka szara renta lub innej kwaśnej odmiany 1000 g
  • mąka ziemniaczana 2 g

Kruszonka:

  • Kruszwica Kruche 500 g
  • margaryna Kruszwica Selecta MB 80% 250 g
  • cynamon 8 g

Tarta z owocami to cukierniczy klasyk. Przygotowana według sprawdzonej receptury, na bazie wysokiej jakości składników, może być wizytówką każdej cukierni. Dziś zdradzamy Wam przepis naszego eksperta Mieczysława Chojnowskiego na łatwą i szybką w przygotowaniu tartę z jabłkami.

Ciasto kruche

Składniki wymieszać mikserem przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schłodzić w temp 4-8˚C przez co najmniej 2 godz. Rozwałkować, wykroić okrągły spód i ponakłuwać przed pieczeniem. Odpiec w temp. 200-210℃ na jasnozłoty kolor. Ostudzić. Odpieczony i ostudzony krążek ciasta przenieść do okrągłego rantu. Z pozostałej części surowego ciasta wyciąć pasek i wyłożyć nim boki formy.

Nadzienie z jabłek

Jabłka obrać, każde pokroić na 8 części. Przełożyć do rondelka, prażyć do momentu aż część jabłek się rozgotuje, pozostała cześć będzie jeszcze w cząstkach, a nadmiar wody się wygotuje. Pod koniec prażenia dodać mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie zamieszać i zagotować. Ostudzić.

TIP AKADEMII MISTRZA: Nadzienie można dodatkowo wzbogacić o: rodzynki, żurawinę, gruszkę lub brzoskwinię.

 
Kruszonka

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera przez około 4 minuty do postaci kruszonki. Schłodzić.

Wykończenie

Do rantu, wyłożonego uprzednio przygotowanym ciastem, dodać prażone jabłka do wysokości ciasta kruchego, posypać kruszonką. Zapiec przez około 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 190 -200℃.

Przewiń do góry