Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tarta z łososiem Selecta

Tarta z łososiem Selecta - Banner

Tarty przebojem wdarły się na nasze stoły. Ten przysmak, rodem z Francji, doskonale sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Popularne są także wersje mini, które są doskonałą przekąską na wynos.

Receptura

Spód do tarty na wytrawnie:

Nadzienie:

  • cebula1 szt.
  • Olej z Esencją Masła zobacz1 łyżyka
  • świeży filet z łososia300 g
  • zielone oliwki z marchewką100 g
  • czerwona papryka1 szt.
  • brokułkilka różyczek
  • kozi ser50 g
  • duże jaja2 szt.
  • śmietana 36%150 g
  • posiekany drobno szczypiorek3 łyżki
  • skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Spód do tarty na słodko:

Technika wykonania

Składniki na ciasto połącz na jednolitą masę, schłodź w temp około 8 stopni przez minimum 4 godziny. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty, odpiecz na słoty kolor w temp.180Stop.

Łososia pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej Olej z esencją masła, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż około 3 - 4 minut. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Do wystudzonej cebuli i papryki dodaj kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, pokrojone na pół oliwki, koszyczki brokułu i delikatnie mieszaj. Wyłóż na upieczony kruchy spód. W kubku roztrzep 2 jajka, dodaj 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przypraw solą i pieprzem, troszkę soku z cytryny dla smaku. Masę wlewaj na nadzienie tarty, wyrównaj i wstaw do piekarnika na około 25 minut – w temperaturze 190 stopni – masa powinna ściąć się i przyrumienić na wierzchu.

kruchetartywytrawne

Inne przepisy z tej kategorii