Tarta z łososiem Selecta
SPÓD TARTY NA WYTRAWNIE:
- 200 g margaryna Selecta
- 300 g mąka pszenna
- 30 g sól
- 50 g woda
SKŁADNIKI NADZIENIA:
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju Kruszwica z esencją masła
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 100 g zielonych oliwek z marchewka
- 1 szt. czerwona papryka
- kilka różyczek brokułu
- 50 g koziego sera
- 2 duże jajka
- 150 g śmietany 36%
- 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól, pieprz do smaku
SPÓD TARTY NA SŁODKO:
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny Selecta
- 300 g mąki pszennej
Tarty przebojem wdarły się na nasze stoły. Ten przysmak, rodem z Francji, doskonale sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Popularne są także wersje mini, które są doskonałą przekąską na wynos.
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z esencją masła, szklimy cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwona paprykę i smażymy około 3-4 minut. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cebuli i papryki dodajemy kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, pokrojone na pół oliwki, koszyczki brokuł i delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczony kruchy spód. W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, troszkę soku z cytryny dla smaku. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut – w temperaturze 190 stopni – masa powinna ściąć się i przyrumienić na wierzchu.