Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tarta z łososiem Selecta

SPÓD TARTY NA WYTRAWNIE:

SKŁADNIKI NADZIENIA:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju Kruszwica z esencją masła
  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • 100 g zielonych oliwek z marchewka
  • 1 szt. czerwona papryka
  • kilka różyczek brokułu
  • 50 g koziego sera
  • 2 duże jajka
  • 150 g śmietany 36%
  • 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SPÓD TARTY NA SŁODKO:

Tarty przebojem wdarły się na nasze stoły. Ten przysmak, rodem z Francji, doskonale sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Popularne są także wersje mini, które są doskonałą przekąską na wynos.

Sposób przygotowania:

Łososia kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z esencją masła, szklimy cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwona paprykę i smażymy około 3-4 minut. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cebuli i papryki dodajemy kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, pokrojone na pół oliwki, koszyczki brokuł i delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczony kruchy spód. W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, troszkę soku z cytryny dla smaku. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut – w temperaturze 190 stopni – masa powinna ściąć się i przyrumienić na wierzchu.

Przewiń do góry