Tarta z łososiem Selecta
Tarty przebojem wdarły się na nasze stoły. Ten przysmak, rodem z Francji, doskonale sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Popularne są także wersje mini, które są doskonałą przekąską na wynos.
Receptura
Spód do tarty na wytrawnie
- Margaryna Selecta zobacz200 g
- Mąka pszenna300 g
- Sól30 g
- Woda50 g
Nadzienie
- Cebula1 szt.
- Olej z Esencją Masła zobacz1 łyżyka
- Świeży filet z łososia300 g
- Zielone oliwki z marchewką100 g
- Czerwona papryka1 szt.
- Brokułkilka różyczek
- Kozi ser50 g
- Duże jaja2 szt.
- Śmietana 36%150 g
- Posiekany drobno szczypiorek3 łyżki
- Skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
Spód do tarty na słodko
- Cukier puder200 g
- Margaryna Selecta zobacz200 g
- Mąka pszenna300 g
TECHNIKA WYKONANIA
Składniki na ciasto połącz na jednolitą masę, schłodź w temp około 8 stopni przez minimum 4 godziny. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty, odpiecz na słoty kolor w temp.180Stop.
Łososia pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej Olej z esencją masła, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż około 3 - 4 minut. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Do wystudzonej cebuli i papryki dodaj kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, pokrojone na pół oliwki, koszyczki brokułu i delikatnie mieszaj. Wyłóż na upieczony kruchy spód. W kubku roztrzep 2 jajka, dodaj 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przypraw solą i pieprzem, troszkę soku z cytryny dla smaku. Masę wlewaj na nadzienie tarty, wyrównaj i wstaw do piekarnika na około 25 minut – w temperaturze 190 stopni – masa powinna ściąć się i przyrumienić na wierzchu.