Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na bajgle z ciasta drożdżowego - metoda dwufazowa

Przepis na bajgle z ciasta drożdżowego - metoda dwufazowa - Image

Poznaj mistrzowski przepis na bajgle! Tym razem wspólnie z Wiesławem Kucią przygotujemy ich klasyczną wersję z wykorzystaniem metody dwufazowej, czyli z rozczynem z mąki pszennej. To jeden z naszych ulubionych przepisów, dzięki któremu każda partia wypieków będzie perfekcyjna.

Na dole receptury znajdziesz tutorial obrazujący wykonanie bajgli krok po kroku.

Receptura

Rozczyn:

  • Mąka pszenna mocna (ilość białka około 13g)1000 g
  • Woda850 g
  • Cukier3 g
  • Drożdże prasowane90 g

Ciasto:

  • Rozczyn j.w1943 g
  • Mąka pszenna mocna1500 g
  • Woda 500 g
  • Sól50 g
  • Cukier50 g
  • Słód6 g
  • Olej Top Q zobacz100 g

Kąpiel w sodzie:

  • Woda 2000 g
  • Soda oczyszczona70 g
  • Cukier10 g

Jak zrobić rozczyn?

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Temperatura fermentacji 28°C

Czas fermentacji 1-1,5h

Przepis na ciasto na bajgle

Wszystkie składniki mieś na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji przez około 3 minuty. Po tym czasie zwiększ obroty miesiarki i kontynuuj miesienie jeszcze przez kolejnych 5 minut, dodając w trakcie tłuszcz. Temperatura ciasta powinna być na poziomie 24-27°C. Odstaw ciasto do fermentacji na około 10 minut.

Formuj bajgle (120g) i odstaw do relaksacji na około 10 minut.

Następnie gotuj w solance 40 sekund z każdej strony. Po zagotowaniu obsypuj ziarnami. Kęsy pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Wypiek: temperatura 190°C przez około 15-19 minut (piec konwekcyjny) lub temperatura około 220°C (piec wsadowy).

Zaparowanie komory przez pierwsze 10 minut wypieku, po tym czasie zwolnij zasuwy.

WAŻNE

Do obliczenia temperatury dolewki wody do ciasta potrzebujesz:
uwaga - nie zapomnieć o tabeli

Temperaturę 24℃ przelicz na stopnie F, po czym pomnóż przez 4.

75,2 x 4 = 300,8 od tego odejmij (w °F) kolejno: temperaturę pomieszczenia, temperaturę zaczynu (tutaj rozczyn), temperaturę mąki i temperaturę tarcia. Wychodzi wynik w °F, który przelicz na °C. O takiej temperaturze odmierz wodę, którą dodasz do ciasta.

pieczywowytrawnewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty