Jagodzianka na bogato z prażonymi migdałami
Sezon na jagody trwa krótko, a jagodzianki to słodka przekąska, którą kochają niemal wszyscy, szczególnie najmłodsi klienci. Zaklęty w niej smak lata sprawia, że w sezonie jest to jeden z najlepiej sprzedających się wyrobów cukierniczych.
Receptura
Ciasto drożdżowe
- Mleko250 g
- Drożdże (świeże)25 g
- Margaryna Qualita 80% zobacz120 g
- Mąka pszenna500 g
- Cukier kryształ50 g
- Jajko1 szt.
- Sólszczypta
TECHNIKA WYKONANIA
Jak zrobić jagodzianki?
Przygotuj ciasto drożdżowe – możesz zastosować metodę jedno lub dwu- fazową. Ciasto podziel na kęsy 60 g surowego ciasta drożdżowego + 25 g jagód (samych lub z cukrem).
Zawiń drożdżówki tak, aby jagody nie wydostały się na zewnątrz podczas pieczenia. Przed wsadzeniem do pieca posmaruj jagodziankę jajkiem rozbełtanym w mleku. Odpiekaj w temperaturze 175-180°C stopni przez 25 -35 minut.
Po upieczeniu, wykończ pomadą i posyp prażonymi migdałami.
drożdżowe