Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Rożki orzechowe na spodzie z marcepanu

Rożki orzechowe na spodzie z marcepanu

Receptura

Spód do rożków:

  • marcepan zerówka1000 g
  • białko200 g
  • cukier kryształ500 g

Krem orzechowy:

  • Prima Kreemi White SG zobacz1000 g
  • pasta orzechowa*100–120 g
  • spirytus lub orzechówka100 g
  • *dozowanie zależy od producenta i podniebienia konsumenta

Polewa mleczna:

  • czekolada mleczna1000 g
  • tłuszcz do polew Amada C100 g

Do wykończenia:

  • drobne orzechy laskowe

Technika wykonania

Jak zrobić rożki orzechowe?

Rożek orzechowy – spód

Do miksera z liściem dodaj marcepan, cukier i zamieszaj do uzyskania jednolitej masy – staraj się jej nie napowietrzać. Następnie dodawaj stopniowo białko i połącz na jednolitą masę. Za pomocą worka z okrągłą tylką szprycuj na pergamin paski długości około 7 cm. Odpiecz w temperaturze 180℃ na jasnozłoty kolor. Przestudź.

Krem orzechowy

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej, napowietrzonej masy. Dodaj pastę orzechową – wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia i rozprowadzenia pasty w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj alkohol – mieszaj do całkowitego wchłonięcia się alkoholu.

Polewa mleczna

Rozpuść tłuszcz do polew. Czekoladę doprowadź do konsystencji płynnej. Wlej rozpuszczony tłuszcz i całość dokładnie wymieszaj.

Za pomocą worka cukierniczego z okrągłą końcówką (użytą do szprycowania spodów) nałóż krem orzechowy na ostudzone (najlepiej dobrze schłodzone) spody marcepanowe. Wyszprycowane kremem rożki zamroź.

Jak wykończyć rożki orzechowe?

W płynnej polewie maczaj rożki – tylko krem. Udekoruj orzechami laskowymi.

Tip. Jak zrobić rożki czekoladowo-orzechowe?

Dodaj do ubitego kremu 150–200 g rozpuszczonej mlecznej czekolady!

kremymonoporcjeczekolada

Inne przepisy z tej kategorii