Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

O czekoladzie słów kilka

12 kwietnia 2016, 10:00

Czekolada jest jednym z najznamienitszych wytworów ludzkości. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby jej wspaniałego smaku i zapachu. Nie od dzisiaj wiadomo, że czekolada poprawia nastrój. Substancje w niej zawarte zwiększają wydzielanie endorfin – tzw. hormonu szczęścia. Po zjedzeniu kawałka tego przysmaku czujemy się od razu dużo lepiej! Nic więc dziwnego, że właśnie dziś na całym świecie obchodzimy jej święto.

Napój starożytnych bogów

Historia czekolady liczy około 3 tysięcy lat. Jako pierwsi uprawiali ją Omlekowie zamieszkujący Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej. Tradycję przejęli Majowie, którzy zaczęli poddawać owoce kakaowca fermentacji, prażyli ją, a potem mielili. Tak powstał napój bogów xocolatl, który składał się z mielonego kakao, wody, mąki kukurydzianej i chilli. Ten gorzkawy i aromatyczny napój był niezbędnym elementem uroczystości państwowych. Wznoszono nim również rytualne toasty w czasie obrządków weselnych. Składając małżeńską przysięgę, narzeczeni w dowód miłości wręczali sobie po kilka ziaren kakao. Nasiona kakaowca były w Ameryce Południowej walutą, a najbogatsi władcy mieli w swoich spichlerzach miliony ziaren, bardzo starannie strzeżonych.

Wielkie odkrycie Kolumba

Pierwszym Europejczykiem, który docenił wartość kakaowego ziarna był Krzysztof Kolumb. Podczas swojej ostatniej podróży do Nowego Świata żeglarz dotarł do wyspy Guanaja, położonej 50 kilometrów od Hondurasu. Stamtąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie nazywali cacao. Dzięki synowi Kolumba Ferdynandowi wiemy dokładnie, kiedy się to wydarzyło. W prowadzonym przez siebie dzienniku pod datą 15 sierpnia 1502 roku opisał, jak Indianie wnosili kakaowe ziarno na pokład hiszpańskiego galeonu: Musiały mieć one dla nich wielką wartość, bo widziałem, że jeśli któryś z tych migdałów upadł, wszyscy przystawali, by go podnieść, jakby szukali własnego oka.

Tajna receptura

Uroki czekolady docenił także Ferdynand Cortez, który w 1528 roku przywiózł ziarna do Hiszpanii. Na początku gorzki napój bogów nie przypadł Hiszpanom do gustu. Przełomem stało się opracowanie ulepszonej receptury przez hiszpańskich mnichów. Kakao zaczęli podawać na gorąco z cukrem, cynamonem i anyżem, wtedy stało się hitem. Receptura była dobrze chroniona, a za ujawnienie, czy wywóz ziaren groziła kara śmierci. Niestety czekoladę można było pić wyłącznie na hiszpańskim dworze. Goszczący w Madrycie dostojnicy delektowali się aromatem i smakiem ciemnobrązowego napoju, a legenda o jego niezwykłych właściwościach szybko rozniosła się po Europie.

CZKOLADA NA GORĄCO

SKŁADNIKI:

  • mleko 3,2% 750g
  • laska wanilii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • gorzka czekolada 100g (ewentualnie mleczna czekolada 150g)
  • żółtka 3 szt.
  • cukier 4 łyżki
  • bita śmietana (do dekoracji)

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Do garnka wlać mleko dodać wanilię, przyprawy – zagotować. Do zagotowanego mleka dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić do temperatury pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do przestudzonego mleka z czekoladą. Zagotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przelać do ozdobnej filiżanki. Podawać z bitą śmietaną, posypaną kakao lub innymi przyprawami np.: chili, cynamon, imbir.

 

Pierwszy sklep z czekoladą

Mniej więcej sto lat po tym, jak Cortez przywiózł ziarna kakaowca do Hiszpanii, czekolada zagościła na dworach Francji. To właśnie tam postanowiono otworzyć pierwszy na świecie sklep z czekoladą. 20 maja 1659 roku w Paryżu powstało miejsce, gdzie można było nie tylko spróbować słodkiego napoju, ale też kupić czekoladę w postaci pastylek. Francuzi cały czas rozwijali swój czekoladowy biznes, dlatego 1770 roku otworzyli pierwszą na świecie fabrykę czekolady.

Picie czekolady nad Wisłą

Wielkim miłośnikiem czekolady był August II Sas, który zasiadł na tronie polskim. To prawdopodobnie on wprowadził modę na picie czekolady nad Wisłą. Było to w pierwszym dziesięcioleciu XVIII wieku. Pierwsza oryginalna, polska czekolada pitna powstała około 1859 roku. Twórcą jej receptury był Ernest Karol Wedel.

Czekoladowe wyroby

W połowie XVII wieku powstały pierwsze batony ze zmielonego i sprasowanego ziarna z dodatkiem orzechów, suszonych owoców i kwiatów. Robiono też czekoladowe pastylki oraz lody, a Włosi przyrządzali z kakaowym proszkiem nawet zupy i makarony. Słynne i uwielbiane do dziś pralinki wymyślił w 1679 r. francuski kucharz marszałka du Plessis-Praslin. Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukował w Anglii w 1846 r. Joseph Fry. Pod koniec XIX wieku do liderów w przemyśle czekoladowym dołączyli Szwajcarzy. W 1875 roku Daniel Peter wyprodukował pierwszą czekoladę mleczną, wykorzystując do niej mleko skondensowane, które jako pierwszy wytworzył Henry Nestle To pozwoliło na dalsze eksperymenty. Producenci zaczęli prześcigać się w nowych pomysłach. Powstały czekolady nadziewane oraz białe. Dziś lista wyrobów czekoladowych liczy kilka tysięcy pozycji i co roku pojawiają się nowe produkty.

Przewiń do góry