Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Mazurek tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami

CIASTO KRUCHE:

PRZEKŁADKA:

  • 400g konfitura z czarnej porzeczki
  • 25g wiśnie kandyzowane
  • orzeszki ziemne do obsypania

OBRAMÓWKA Z MARCEPANU:

  • 250g marcepan
  • 125g cukier kryształ
  • 40g białko

Mazurek – znak rozpoznawczy Wielkanocy i symbol zakończenia Wielkiego Postu. Ten słodki wypiek na kruchym cieście najprawdopodobniej pochodzi z Turcji i najczęściej występuje w wersji z bakaliami, karmelem lub czekoladą. Akademia Mistrza poleca recepturę przygotowaną przez Mistrza Świata w cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, w wersji z wiśniami i czarną porzeczką.

CIASTO KRUCHE:

  1. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i odstawić do schłodzenia na co najmniej 2 godz.
  2. Rozwałkować schłodzone ciasto kruche na grubość ok 5-8mm i wyciąć 2 jednakowe ciasta, np. w kształcie jaja.
  3. Odpiec w temp. 200 ℃ na jasny kolor.

PRZEKŁADKA:

  1. Jedno odpieczone ciasto kruche posmarować konfiturą z czarnej porzeczki i posypać rozdrobnionymi wiśniami kandyzowanymi.
  2. Przykryć drugim odpieczonym kawałkiem ciasta. Brzegi pokryć równomiernie konfiturą i obsypać rozdrobnionymi orzeszkami.

OBRAMÓWKA Z MARCEPANU:

  1. Wymieszać w mikserze marcepan z cukrem i białkiem na jednolitą masę.
  2. Za pomocą worka cukierniczego i końcówki nałożyć ozdobną obramówkę na wierzch ciasta.
  3. Zapiec mazurek w temp. 200℃. Całość wykończyć pomadą i udekorować.
Przewiń do góry