Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Mini tarta z owocami

CIASTO

  • Mąka pszenna 600 g
  • Margaryna Qualita 80% 400 g
  • Cukier puder 200 g

 

KREM PÓŁTŁUSTY WANILIOWY

  • Mleko 3,2% 1 litr
  • Mąka ziemniaczana 120 g
  • Mąka pszenna 40 g
  • Cukier kryształ 250 g
  • Żółtko 100 g
  • Cukier waniliowy 15 g
  • Margaryna kremowa Maestra 300 g

Tarty są pyszne i smakują praktycznie wszystkim. Jedzą je i młodsi, i starsi, zarówno na słodko, jak i na słono. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają dużo czasu, energii i zachodu. Podobno, najlepsze są te z kremem i dodatkiem owoców. Zobacz, jak zrobić przepyszne mini tarty.

KREM PÓŁTŁUSTY WANILIOWY

Krem półtłusty powstaje w wyniku połączenia kremu gotowanego z margaryną kremową.

 

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Do miski przesiać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać ze sobą.

Podgrzać do temp. około 70 stopni. Do ciepłego mleka z cukrem mieszając dodać żółtka, połączyć na jednolitą masę.

Mieszaninę mąki dodać do ciepłego mleka, dokładnie zamieszać na jednolita masę. Ogrzewać masę ciągle mieszając do momentu zagotowania. Gotować nie krócej niż 1,5 minuty, nie przestając mieszać.

Ugotowany krem wyłożyć na blaszkę, przestudzić. Mikserem ubić margarynę kremową na puszystą masę. Do ubitej margaryny dodać stopniowo wystudzony krem waniliowy. Ubijać do momentu połączenia się kremu na jednolitą masę.

 

CIASTO KRUCHE

Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia na jednolitą masę mąki, tłuszczu i cukru pudru, przy zachowaniu proporcji – 3 części mąki, 2 części tłuszczu i jednej części cukru pudru.

Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder dodać margarynę.

Posiekać do momentu powstania drobnych kawałków margaryny.

Zagnieść ciasto rękoma na jednolitą masę – schłodzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt.

Ciasto nawinąć na wałek przenieść na rozłożone foremki do mini tarty. Powycinać mini tarty, opiec w piekarniku na złoty kolor.

Schłodzone mini tarty napełnić za pomocą worka cukierniczego kremem półtłustym waniliowym.

Mini tarty udekorować świeżymi owocami wykończyć nietopliwym cukrem pudrem lub żelem.

Przewiń do góry