Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Kruche faworki wg Macieja Pisarka

Extra kruche faworki:

  • 50g masło
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka spirytusu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 400g mąki
  • szczypta soli

 

  • 100 g mąki rezerwy do podsypania

Do smażenia:

Do wykończenia:

  • 100g cukier puder

22-letni Maciej Pisarek, utalentowany kucharz, zdobywca tytułu wicemistrza świata w gotowaniu na Mistrzostwach WorldSkills 2019 w Kazaniu oraz medalu doskonałości i tytułu „Best of Nation” w EuroSkills 2018 w Budapeszcie podzielił się z nami przepisem na wyjątkowy przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek – kruche faworki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Mąkę przesiać i rozetrzeć z masłem
  • Do mąki dodać śmietanę, rozkłócone jajko z żółtkami i wymieszać wszystko w misce łyżką. Następnie dodać spirytus, sól i zagnieść ciasto.
  • Ciasto musi całkowicie odchodzić od ręki, nie powinno się kleić. Pożądana konsystencja to ciasto jak na makaron. Jeśli jest taka potrzeba skorzystajcie z mąki rezerwowej.
  • Po wyrobieniu ciasta, należy je poobijać w rękach ok. 4 min. następnie zafoliować i odstawić na 30 min.
  • Rozwałkować ciasto bardzo cienko i pokroić na paski ze skośnymi krawędziami.
  • Rozgrzać tłuszcz i smażyć do zarumienienia faworków.

 

Po odsączeniu na papierze kuchennym przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Przewiń do góry