Kruche faworki wg Macieja Pisarka
Extra kruche faworki:
- 50g masło
- 4 żółtka
- 1 jajko
- łyżka spirytusu
- 3 łyżki śmietany 12%
- 400g mąki
- szczypta soli
- 100 g mąki rezerwy do podsypania
Do smażenia:
Do wykończenia:
- 100g cukier puder
22-letni Maciej Pisarek, utalentowany kucharz, zdobywca tytułu wicemistrza świata w gotowaniu na Mistrzostwach WorldSkills 2019 w Kazaniu oraz medalu doskonałości i tytułu „Best of Nation” w EuroSkills 2018 w Budapeszcie podzielił się z nami przepisem na wyjątkowy przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek – kruche faworki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę przesiać i rozetrzeć z masłem
- Do mąki dodać śmietanę, rozkłócone jajko z żółtkami i wymieszać wszystko w misce łyżką. Następnie dodać spirytus, sól i zagnieść ciasto.
- Ciasto musi całkowicie odchodzić od ręki, nie powinno się kleić. Pożądana konsystencja to ciasto jak na makaron. Jeśli jest taka potrzeba skorzystajcie z mąki rezerwowej.
- Po wyrobieniu ciasta, należy je poobijać w rękach ok. 4 min. następnie zafoliować i odstawić na 30 min.
- Rozwałkować ciasto bardzo cienko i pokroić na paski ze skośnymi krawędziami.
- Rozgrzać tłuszcz i smażyć do zarumienienia faworków.
Po odsączeniu na papierze kuchennym przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.