Kruche faworki wg Macieja Pisarka
22-letni Maciej Pisarek to utalentowany kucharz, zdobywca tytułu wicemistrza świata w gotowaniu na Mistrzostwach WorldSkills 2019 w Kazaniu oraz medalu doskonałości i tytułu „Best of Nation” w EuroSkills 2018 w Budapeszcie. Podzielił się z nami przepisem na klasyczne karnawałowe ciastka, bez których trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek – kruche, rozpływające się w ustach faworki.
Receptura
Extra kruche faworki
- Masło50 g
- Żółtka4 szt.
- Jaja1 szt.
- Spirytus1 łyżka
- Śmietana 12%3 łyżki
- Mąka400 g
- Sólszczypta
- Mąka rezerwa do podsypania100 g
Do smażenia
Wykończenie
- Cukier puder100 g
Przepis na kruche faworki
Mąkę przesiej i rozetrzyj z masłem
Do mąki dodaj śmietanę, rozkłócone jajko z żółtkami i wymieszaj wszystko w misce łyżką. Następnie dodaj spirytus, sól i zagnieć ciasto.
Ciasto musi całkowicie odchodzić od ręki, nie powinno się kleić. Pożądana konsystencja to ciasto jak na makaron. Jeśli jest taka potrzeba skorzystaj z mąki rezerwowej.
Po wyrobieniu ciasta, poobijaj je w rękach ok. 4 min następnie zafoliuj i odstaw na 30 min.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski ze skośnymi krawędziami.
Rozgrzej fryturę i smaż do zarumienienia faworków.
Po odsączeniu na papierze kuchennym przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.