Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Regionalne inspiracje: przepis na Mrowisko

Regionalne inspiracje: przepis na Mrowisko - Banner

Mamy dla Ciebie kolejną inspirację z cyklu przepisów regionalnych, tym razem pochodzącą z Polski! A dokładnie z Podlasia, lecz nie musisz być z tych terenów, by go kojarzyć. Deser ten stał się bowiem znany już w wielu zakątkach kraju. To smakołyk w sam raz na karnawał i tłusty czwartek.

Mowa oczywiście o mrowisku! Podlaski specjał z uwagi na swój specyficzny kształt nazywany jest również choineczką lub kopcem. Mieszkańcy Sejneńszczyzny zostają jednak przy mrowisku, ponieważ ma ono specyficzną posypkę z ziarenek maku, które wyglądem przypominają mrówki.

Kluczowym elementem tego deseru są faworki smażone w głębokim tłuszczu. Nie może również zabraknąć miodu, orzechów, rodzynek i wspomnianych wyżej ziarenek maku.

Sprawdź nasz przepis i spróbuj go odtworzyć!

Receptura

Faworki:

Do dekoracji:

  • miód akacjowy
  • rodzynki
  • mak niebieski
  • drobno posiekane orzechy włoskie

Technika wykonania

Do maszyny z mieszadłem ślimakowym wsyp przesianą mąkę i cukier puder, dodaj żółtka, sól, spirytus, śmietanę (śmietaną reguluj gęstość ciasta), miękką margarynę. Ciasto dobrze wyrób na jednolitą masę, wyrabiaj tak długo, aż masa będzie miękka i elastyczna (mieszaj do momentu  pojawienia się w cieście pęcherzyków powietrza). Ciasto przykryj i dobrze schłodź.

Z ciasta rozwałkuj jak najcieniej się da (od tego zależy delikatność i kruchość faworków) prostokąt i za pomocą radełka wycinaj romby o wymiarach mniej więcej 3/8 cm. W każdym rombie zrób na środku nacięcie. Każdy faworek przełóż przez otwór w środku.

Smaż na rozgrzanej fryturze  temp. około 175-180°C na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniczku.

Faworki układaj delikatnie jeden na drugi tworząc tzw. kopiec przypominający mrowisko. Polewaj prawdziwym miodem, posypuj makiem, rodzynkami i orzechami.

kruchekarnawałsmażone

Inne przepisy z tej kategorii