Słodko-kwaśne ciastko porzeczkowe
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 200 g mleka
- 25 g drożdży (świeżych)
- 120 g margaryny Qualita 80%
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru kryształ
- 1 jajko
- szczypta soli
Margaryna do laminowania:
- 250 g margaryny Maestra Puff Pastry MB
Porzeczki to owoce, które mimo niewielkich gabarytów, są prawdziwą bombą witaminową. Zastosowanie ich w wyrobach cukierniczych z pewnością zadowoli klientów stawiających na zdrowe przekąski. Ich kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodkim smakiem ciasta!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto drożdżowe, rozwałkuj w na kwadrat, zawiń szczelnie margaryną Maestrą Puff Pastry MB, rozwałkuj na prostokąt, złóż na 3. Czynność tą powtórz dwa razy. Ciasto rozwałkowane na prostokąt, pokrój na cienkie, około 60 g paski. Zwiń w ósemkę.
Wypełnij delikatnym, słodkim kremem budyniowym, dodaj czerwone porzeczki i przykryj delikatnie kruszonką.
Odpiecz i wykończ pomadą lub cukrem pudrem.