Świąteczna tarta z nutą korzenną
Ciasto kruche:
- 500g mieszanki Kruszwica Kruche
- 150g margaryny Maestra Cukiernicza MB
- 150g margaryny Puff Pastry MB
- 125g jaj
- 45g mączki migdałowej
- 5g przyprawy piernikowej
Prażynka:
- 120g prażynki Pailete Feuiletine (prażone migdały w syropie cukrowym)
- 125g czekolady mlecznej
Ganasz czekoladowy z korzenną nutą:
- 250g śmietanki kremowej 36%
- 250g czekolady deserowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- Becherovka do smaku
Tarty przebojem wdarły się na polskie stoły. Dlaczego więc nie pokusić się o świąteczną wersję tego dania? Klienci na pewno z przyjemnością postawią taką tartę na świątecznym stole.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki wymieszać przez około 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schłodzić w temp. 4-8 ˚C przez co najmniej 3 godziny. Foremkę do tarty wyłożyć ciastem kruchym, odpiec.
PRAŻYNKA
Czekoladę upłynnić, połączyć z prażynką.
GANASZ CZEKOLADOWY Z KORZENNĄ NUTĄ
Śmietanę z miodem zagotować. Lekko przestudzić. Wlać do czekolady, dokładnie wymieszać (aż czekolada się połączy), na koniec dodać przyprawy piernikowe i ew. Becherovkę.
Do odpieczonej tarty wlać część ganaszu, przełożyć prażynką i zalać pozostałą częścią ganaszu. Zdobić według uznania.