Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Świąteczna tarta z nutą korzenną

Ciasto kruche:

  • Prażynka:

  • 120g prażynki Pailete Feuiletine (prażone migdały w syropie cukrowym)
  • 125g czekolady mlecznej

Ganasz czekoladowy z korzenną nutą:

  • 250g śmietanki kremowej 36%
  • 250g czekolady deserowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • Becherovka do smaku

Tarty przebojem wdarły się na polskie stoły. Dlaczego więc nie pokusić się o świąteczną wersję tego dania? Klienci na pewno z przyjemnością postawią taką tartę na świątecznym stole.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

CIASTO KRUCHE

Wszystkie składniki wymieszać przez około 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schłodzić w temp. 4-8 ˚C przez co najmniej 3 godziny. Foremkę do tarty wyłożyć ciastem kruchym, odpiec.

PRAŻYNKA

Czekoladę upłynnić, połączyć z prażynką.

GANASZ CZEKOLADOWY Z KORZENNĄ NUTĄ

Śmietanę z miodem zagotować. Lekko przestudzić. Wlać do czekolady, dokładnie wymieszać (aż czekolada się połączy), na koniec dodać przyprawy piernikowe i ew. Becherovkę.

Do odpieczonej tarty wlać część ganaszu, przełożyć prażynką i zalać pozostałą częścią ganaszu. Zdobić według uznania.

Przewiń do góry