Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Quiche Lorraine - wytrawna tarta z Lotaryngii

Wytrawna tarta z Lotaryngii

Sprawdź przepis na tartę z Lotaryngii autorstwa Thierry’ego Ayel - francuskiego Szefa Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, który już od ponad dekady mieszka nad Wisłą.

Receptura

Ciasto

Farsz

  • Wędzony boczek250 g
  • Śmietanka UHT 33%250 g
  • Żółtko1 szt.
  • Całe jajko1 szt.
  • Mąka ziemniaczana10 g
  • Tarty ser żółty100 g
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

TECHNIKA WYKONANIA

Przepis na tartę Quiche Lorraine

Składniki na spód połącz i przygotuj z nich ciasto. Rozwałkuj i umieść w foremce, dokładnie ją wypełniając i mocno obklejając boki. Przełóż w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Przygotuj farsz. Boczek pokrój w cienkie paski, podsmaż i odłóż. Połącz śmietanę, żółtko, jajko i mąkę. Dodaj przyprawy, uważając, by nie przesadzić z ilością gałki muszkatołowej.
Wyciągnij ciasto z lodówki, ułóż na nim boczek, posyp startym serem i zalej masą jajeczno-śmietanową. Wierzch delikatnie posyp odrobiną gałki.
Tip: We Francji tarty nigdy nie odpieka się wcześniej. Surowe ciasto wypełnij farszem i dopiero wstaw do piekarnika!
Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz około 45 minut.

wytrawnetartykruche

Inne przepisy z tej kategorii