Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort Akademii Mistrza – advokatowy

CIASTO KRUCHE:

  • mąka pszenna 900 g
  • mączka migdałowa 125 g
  • margaryna Qualita NP 600 g
  • cukier puder 300 g
  • syrop skrobiowy 150 g

1 SZT. ROLADY BISZKOPTOWEJ
PISTACJOWEJ:

  • marcepan 65 g
  • pasta pistacjowa 20 g
  • żółtka 140 g
  • białka 200 g
  • cukier kryształ 150 g
  • mąka pszenna 120 g

KREM MAESTRO:

  • margaryna Maestra kremowa White MB 500 g
  • czekolada biała 125 g
  • żółtek 65 g
  • cukier 65 g
  • adwokat 60 g

SKŁADNIKI TORTU NA 1 SZT.:

  • spód kruchy z mąką graham 100 g
  • biszkopt pistacjowy 100 g
  • konfitura z czerwonej porzeczki 30 g
  • krem Maestro-advocatowy 250 g
  • nakropka 20 g (woda 200 g + cukier 100 g + rum baccardi biały 70 g)

Krem russel na bazie Maestry Kremowej White MB  uszlachetniony białą czekoladą? Taka propozycja to trwała baza wyjściowa do sporządzenia przepysznych ciast tortowych, takich jak na przykład tort przygotowany specjalnie z okazji jubileuszu Akademii Mistrza. 

CIASTO KRUCHE:

Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać mączkę migdałowa i posiekać z tłuszczem. Dolać syropu skrobiowego. Zarobić ciasto, a następnie przełożyć je do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyciąć odpowiedni kwadrat i odpiec. Piec w temperaturze: 180°C – 220°C.

ROLADA BISZKOPTOWA PISTACJOWA 1SZT.:

Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Dodać marcepan i pastę pistacjową, całość połączyć na jednolitą masę. Białko ubić na sztywną pianę, utrwalić, dodać 150 g cukru. Obydwie masy połączyć. Dosypać mąkę i całość delikatnie wymieszać. Odpiec roladę, w temperaturze 220 °C przez około 6-8 minut.

KREM MAESTRO:

Margarynę Maestrę Kremową White MB ubić na puszystą gładką masę. Żółtka z cukrem ubić na parze. Rozpuścić czekoladę.  Żółtka z cukrem schłodzić do temp. około 50°C, dodać rozpuszczoną białą czekoladę i całość połączyć na jednolitą masę. Do ubitej margaryny dodać masę z żółtek, cukru i czekolady schłodzoną do 30°C. Masę dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na koniec. także na wolnych obrotach, dodać advokat.

TORT:
Formę do tortu Akademii Mistrza posmarować dokładnie olejem i wysypać cukrem pudrem. Niewielką ilość kremu podgrzać, uważając żeby się nie rozwarstwił.  Podgrzany krem wylać do przygotowanej wcześniej formy, tak, aby krem dokładnie pokrył całą formę. Spód z kruchego ciasta posmarować konfiturą i przykryć biszkoptem pistacjowym. Biszkopt nasączyć. Do formy wyłożyć resztę kremu i dokładnie wypełniając formę, przykryć przygotowanymi wcześniej spodami. Przygotowaną w ten sposób całość bardzo dobrze zmrozić, następnie wyciągnąć z formy i wykończyć białym zamszem.

 

Przewiń do góry