Tort włoski
Słodki smak malin bez wątpienia kojarzy się z latem. Sezon na te owoce jeszcze trwa. Warto to wykorzystać i wprowadzić do oferty tort włoski z malinami. Jest lekki i bardzo łatwy w wykonaniu. Spróbuj koniecznie!
Receptura
Biszkopt cytrynowy
- Białko200 g
- Żółtko 130 g
- Cukier 140 g
- Mączka migdałowa 70 g
- Mąka pszenna 90 g
- Mąka ziemniaczana 30 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz40 g
- Starta skórka z cytryny1 szt.
Wkładka z malin i cytryny
- Pulpa z malin 200 g
- Żelatyna 8 g
- Woda 16 g
- Sok z cytryny1 szt.
Mus na serku mascarpone
- Żółtka 100 g
- Cukier 100 g
- Serek mascarpone 250 g
- Żelatyna 10 g
- Woda 20 g
- Likier malinowy 20 g
- Czekolada biała 80 g
- Śmietana 380 g
TECHNIKA WYKONANIA
Białko ubij na sztywną masę. Następnie dodaj do niej cukier w dwóch etapach oraz żółtka. Skórkę i wszystkie składniki sypkie połącz z masą jajeczną. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z olejem i rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 8 minut w 220°C.
Wkładka malinowo-cytrynowa do tortu
Żelatynę namocz w wodzie. Maliny podgrzej i dodaj do nich namoczoną żelatynę i na koniec sok z cytryny.
Mus z serka mascarpone
Żelatynę namocz w wodzie. Serek połącz z likierem. Cukier i żółtka podgrzej do 84°C i dodaj żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj do serka, delikatnie mieszając połącz z ubitą śmietaną.
Do rantu włóż biszkopt, wlej ¼ musu i połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem, wlej do końca rantu mus. Schłodzony tort wykończ czerwonym żelem i udekoruj malinami i czekoladą.