Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową - Banner

Torty truskawkowe zawsze szybko znikają z półek. Dodatek tych sezonowych owoców sprawia bowiem, że są one chętnie kupowane na rodzinne uroczystości, szczególnie te z udziałem dzieci. Połączenie smaku truskawek z delikatnym waniliowym kremem oraz puszystym biszkoptem, to już murowany przepis na cukierniczy hit!

Receptura

Rolada migdałowa

Krem waniliowy

Żelka truskawkowa

  • Pulpa truskawkowa250 g
  • Żelatyna10 g
  • Woda20 g

TECHNIKA WYKONANIA

Rolada migdałowa

Wszystkie składniki ubij mikserem za pomocą rózgi przez 10 minut, na szybkich obrotach.
Przygotowane ciasto przełóż na blachę, równomiernie rozsmaruj. Wypiecz w temp 240˚C, czas około 4 - 6 minut.

Krem waniliowy

KRUSZWICA ROYAL i mleko ubijaj za pomocą rózgi, mieszając 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Pod koniec ubijania dodaj pastę waniliową. Do gotowego kremu dodaj ubitą śmietanę kremówkę, połącz w jednolitą masę.

Żelka truskawkowa

Truskawki podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Wykończenie tortu

Decorgel neutralny + czerwony barwnik

Składanie tortu krok po kroku

Z rolady migdałowej wytnij dwa krążki. Do rantu wyłożonego folią przełóż jeden krążek migdałowy. Lekko nasącz nakropką waniliową. Brzegi wyłóż połówkami truskawek. Dodaj część kremu waniliowego, następnie. żelkę truskawkową, przykryj kremem i wyrównaj. Przykryj drugim krążkiem migdałowym. Wykończ decorgelem naturalnym zabarwionym na czerwono. Dekoruj według uznania owocami, kremem waniliowym, świeżą miętą.

biszkoptdekoracjekremytorty

Inne przepisy z tej kategorii