Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Wytrawna tarta znad Loary – oryginalny przepis francuskiego Mistrza Cukiernictwa – Thierry’ego Ayel

(przepis na foremkę o średnicy 25 cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

SKŁADNIKI NA FARSZ: 

  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g śmietanki UHT 33 %
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Thierry Ayel, francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, który już od dekady mieszka nad Wisłą.

Wytrawna tarta znad Loary – oryginalny przepis francuskiego Mistrza Cukiernictwa, Thierry’ego Ayel.

Tarta „Quiche Lorraine”

Przygotowanie:

Składniki na spód łączymy i przygotowujemy z nich ciasto. Wałkujemy i umieszczamy w foremce, dokładnie ją wypełniając i mocno obklejając boki. Przekładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w cienie paski, podsmażamy i odkładamy. Łączymy śmietanę, żółtko, jajko i mąkę. Dodajemy przyprawy, uważając by nie przesadzić z ilością gałki.
Wyciągamy ciasto z lodówki, układamy na nim boczek, posypujemy go startym serem i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wierzch delikatnie posypujemy odrobiną gałki.

We Francji nigdy nie pieczemy wcześniej. Surowe ciasto wypełniamy farszem i dopiero wkładamy do piekarnika!

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C i pieczemy około 45 minut.

Tanio, prosto i bardzo smacznie!

Bon appetit!

Przewiń do góry