Wytrawna tarta z Lotaryngii – oryginalny przepis francuskiego Mistrza Cukiernictwa – Thierry’ego Ayel
(przepis na foremkę o średnicy 25 cm)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g masła, które może także zastąpić margaryna Qualita 80 %
- 5 g soli
- 5 ml wody
- 1 żółtko
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g śmietanki UHT 33 %
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 100 g tartego sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Thierry Ayel, francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, który już od dekady mieszka nad Wisłą.
Wytrawna tarta z Lotaryngii – oryginalny przepis francuskiego Mistrza Cukiernictwa, Thierry’ego Ayel.
Tarta „Quiche Lorraine”
Przygotowanie:
Składniki na spód łączymy i przygotowujemy z nich ciasto. Wałkujemy i umieszczamy w foremce, dokładnie ją wypełniając i mocno obklejając boki. Przekładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w cienie paski, podsmażamy i odkładamy. Łączymy śmietanę, żółtko, jajko i mąkę. Dodajemy przyprawy, uważając by nie przesadzić z ilością gałki.
Wyciągamy ciasto z lodówki, układamy na nim boczek, posypujemy go startym serem i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wierzch delikatnie posypujemy odrobiną gałki.
We Francji nigdy nie pieczemy wcześniej. Surowe ciasto wypełniamy farszem i dopiero wkładamy do piekarnika!
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C i pieczemy około 45 minut.
Tanio, prosto i bardzo smacznie!
Bon appetit!