Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem

Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem - Banner

Wszyscy jemy oczami! Wyjątkowe dania wymagają odpowiedniej oprawy. Tak jak ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkami autorstwa Pawła Stawickiego, Ambasadora marki Lubiana, Szefa kuchni Restauracji SCORIA w Bydgoszczy.  Sprawdź recepturę na ten oryginalny deser.

Receptura

Ciastko:

  • Orzechy włoskie14 g
  • Orzechy laskowe14 g
  • Cukier puder38 g
  • Proszek do pieczenia1 g
  • Białka50 g
  • Sól2 g
  • Miód5 g

Krem:

  • Biała czekolada50 g
  • Czekolada karmelowa50 g
  • Śmietana 34%80 ml
  • Kora cynamonu1 sztuka
  • Goździki5 g

Jabłko:

  • Jabłka 100 g
  • Cydr200 ml
  • Wanilia2 laski

Ciasto cygaretkowe:

Technika wykonania:

CIASTKO ORZECHOWE

Uprażone orzechy, a następnie obrane, zmiel z cukrem pudrem, dodając proszek do pieczenia. Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj miód i połącz z masą orzechową. Ucieraj margarynę i powoli wtłaczaj białka z orzechami. Wyłóż do form i pieczemy 170°C 17 min.

KREM

Śmietanę zagotuj z cynamonem i goździkami, odcedź i zalej czekoladę. Całość zmiksuj, schłodź do 4°C, a następnie podbij na krem.

JABŁKA

Jabłka pokrój w cienkie plastry, zalej cydrem, dodaj laski wanilii i następnie zamarynuj.

CIASTO CYGARETKOWE

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, następnie dodaj białko i na koniec mąkę. Rozprowadź w formach w kształcie listków. Opiekaj w 210°C do uzyskania ciemnego jednolitego koloru.

torty

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty