Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie Walentynki w Twojej piekarni lub cukierni – czemu nie? Zakochani weganie z pewnością będą rozkoszować się tym deserem! Jego kształt może być dowolny, lecz na walentynki polecamy klasyczne serce.

W tym roku wypróbuj  sprawdzony przepis na sukces od naszych ekspertów z Atelier Smaku, by zagwarantować swoim gościom pyszne Walentynki!

Receptura

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleczko kokosowe wlej do garnka, dosyp cukier i cały czas mieszając zagotuj. Pod koniec dodaj tłuszcz kokosowy/margarynę. W misce wymieszaj agar z wodą i wlej do gotującego się mleczka. Całość mieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty, aby agar nabrał właściwości żelujących.

Zestaw z palnika i miksuj przez kilka minut, żeby napowietrzyć i odstaw do przestygnięcia. Gdy kokosowa mikstura osiągnie temperaturę 30-40°C (ale nie mniej, ponieważ zacznie tężeć) jeszcze raz zmiksuj i wylej do płaskich, najlepiej silikonowych foremek w kształcie serc na wysokość ok. 2 cm. Odstaw w chłodne miejsce (4-8°C), aby masa stężała i w tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Uważaj, aby czekolada się nie zagotowała i nie przypaliła. Stężałą masę kokosową wyłóż na silikonową matę. Każdy kawałek zanurz w płynnej czekoladzie i delikatnie przełóż na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Przechowuj w chłodnym miejscu maksymalnie do 2 tygodni.

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty