Miejsce pracy
Dawn Foods Polska
Jak zaczął/zaczęła swoją przygodę z cukiernictwem?
Jego przygoda z cukiernictwem zaczęła się, gdy jako dziecko po raz pierwszy spróbował surowego ciasta drożdżowego, które przygotowywała jego mama. Było ono przyjemnie słodkie i miało konsystencję gumy balonowej. W 5-6 klasie szkoły podstawowej zajmował się robieniem serników na zimno, które praktycznie sam zjadał. Następnie przygotowywał słodkie „Murzynki” i pierniki.
Jak doskonali swój warsztat?
Jego pierwszy szef, zanim otworzył swoją firmę, pracował w ponad dwudziestu zakładach, by dowiedzieć się w jaki sposób przy użyciu różnych narzędzi i surowców zrobić ten sam produkt. Poznawał także relacje międzyludzkie i zarządzanie nimi. Krzysztof miał na siebie podobny pomysł. Nie posiada swojego biznesu, ale odwiedza różne cukiernie jako doradca technologiczny, w celu przekazania wiedzy o nowych produktach i pomysłach. W tej dziedzinie od 1998 roku zaczynał w firmie Kwartet, która wprowadzała nowe produkty i technologie na rynek Polski. Ponadto, szkolił się w firmach produkcyjnych, które to posiadały własnych technologów – m.in. Dohler, Bakels, Fruibel, Callebaut, Cacao Barry, Carma.
Konkursy i targi cukiernicze
Razem z Kruszwicą, za przewodnictwem Jacka Zięby, brał udział w tworzeniu największego tortu w kształcie lokomotywy w Wolsztynie i boiska do koszykówki w Koninie.
Specjalność
Kręcą go ciastka deserowe, torty. Jestem wielkim fanem babki Pannettone. Jego pasją są dekoracje z czekolady.
