Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Chereaux – przepis Francesco Elmi

Składniki

Biały Biszkopt:

  • 12 szt. jajka
  • 338g cukier kryształ
  • 65g. miód
  • 375g mąka pszenna

Nakropka Waniliowa:

  • 130g woda
  • 70g cukier kryształ
  • 2 szt. laska wanilii

Mus z Sera Ricotta:

  • 170 g żółtko z cukrem (50%/50%)
  • 650g ser ricotta
  • 500g śmietana kremowa 36%
  • 200g rodzynki moczone w rumie
  • 18g żelatyna
  • 75g woda

Rodzynki w Rumie:

  • 325g syrop (woda plus cukier)
  • 100g biały rum
  • 50g woda
  • 200g rodzynki sułtanki

 

Ten autorski deser opracowany przez włoskiego Mistrza, Francesco Elmi, jest częścią innowacyjnej tradycji. Ricotta, tradycyjnie stosowana we włoskim cieście, nadaje lekkości i podnosi smak wypieku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BIAŁY BISZKOPT

Ubijamy jajka z cukrem i miodem, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz delikatne wszystko mieszamy. Wszystko rozsmarowujemy na grubość 5 mm (forma rolady) i obficie posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 5/6 minut. Następnie deser studzimy i jest gotowy do podania.

NAKROPKA WANILIOWA

Wszystkie składniki musimy doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawiamy do schłodzenia.

MUS Z SERA RICOTTA

Żelatynę namoczamy w tym samym czasie ubijamy śmietankę kremówkę. Łączymy zmielony ser ricotta z odsączonymi rodzynkami oraz z żółtkami utartymi z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie wszystko mieszamy.

RODZYNKI W RUMIE

Wszystkie składniki wymieszać – macerować przez minimum 12 godzin.

WYKOŃCZENIE

Przygotować formę, na jej dnie ułożyć biszkopt i nasączyć nakropką waniliową. Następnie wylewamy mus z serka ricotta oraz wszystko wyrównać. Warstwę przykrywamy biszkoptem i nasączyć. Całość odstawiamy do stężenia. Wycinamy kwadraty o boku 3 centymetrów i możemy dekorować np. cukrem kandyzowanym.

Przewiń do góry