Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Jak zrobić tort na komunię: oto przepis na tort na migdałowym biszkopcie z cytryną, bezą i maliną

Jak zrobić tort na komunię: oto przepis na tort na migdałowym biszkopcie z cytryną, bezą i maliną  - Image

Tort to bardzo ważny element komunijnego przyjęcia. Powinien przede wszystkim trafić w gust najmłodszych, dlatego warto postawić na smaki, które uwielbiają dzieci. Migdałowy biszkopt z bezową prażynką, białą czekoladą i malinami to sprawdzone połączenie. W tym wypadku równie ważny jest także wygląd!

Zapraszamy do lektury przepisu i obejrzenia praktycznych tutoriali, w których Ewa Drzewicka zdradza swoje sekrety związane z przygotowaniem tortu, a także sposoby na jego dekorowanie.

Receptura

Biszkopt:

Prażynka:

  • pokruszona beza20 g
  • kuleczki ryżowe w białej czekoladzie20 g
  • biała czekolada80 g
  • olej15 g

Żelka cytrynowa na lemon curd:

  • jaja100 g
  • cukier kryształ160 g
  • masło80 g
  • skórka i sok z dwóch cytryn
  • żelatyna7 g
  • woda14 g

Krem śmietankowy:

  • śmietana 36%300 g
  • stabilizator do śmietany neutralny Sugart 45 g

Krem malina:

  • śmietana 36%200 g
  • stabilizator do śmietany neutralny Sugart40 g
  • puree z malin60 g

Tynk – masa do pokrycia tortu:

  • białka120 g
  • cukier kryształ220 g
  • masło400 g

Biszkopt migdałowy do tortu

Ubij pianę z białek z cukrem. Pod koniec ubijania połącz delikatnie z żółtkami. Mąkę połącz z proszkiem i migdałami, a wodę z olejem. Dodawaj naprzemiennie do ubitej piany, bardzo krótko miksując, aby ciasto nie opadło. Przelej do rantu 16cm i piecz ok. 50 min w temperaturze 150°C.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt pokrój na 4 równe blaty.

Jak równo pokroić biszkopt? – zobacz tutorial Ewy Drzewickiej.

Jak zrobić prażynkę na tort?

Białą czekoladę rozpuść i wymieszaj z olejem. Lekko przestudź, dodaj kulki i bezę. Tak przygotowaną prażynką posmaruj dolny blat biszkopta, nie przekraczając wysokości 0,5cm. Pozostałą prażynkę przechowuj w lodówce.

Jak zrobić żelkę cytrynową na Lemon Curd?

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Skórkę i sok połącz z masłem oraz cukrem, podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj rozkłócone jaja, najpierw je hartując, aby nie powstała jajecznica. Całość zagotuj ciągle mieszając, dodaj żelatynę. Wylej do dwóch foremek silikonowych przeznaczonych do żelek o średnicy 14cm, na wysokość nie więcej niż 1cm.

Jak zrobić krem śmietankowy?

Śmietanę i stabilizator umieść w dzieży i ubij.

Krem malina

Śmietankę ubij ze stabilizatorem, następnie w interwałach dodawaj puree z malin i mieszaj ręcznie.

Tynk - krem na bezie szwajcarskiej

I etap:

Białko ubij z cukrem na parze. Najpierw ubijaj na niskich obrotach, aby rozpuścić cukier. Kiedy cukier jest całkowicie rozpuszczony, zwiększ obroty, ubij na gładką pianę, doprowadzając do temp. 60°C .

Pamiętaj o zbieraniu białka ze ścianek w trakcie ubijania, aby miejscowo się nie ścięło.

II etap:

Przełóż ubite białko do misy miksera, dodawaj stopniowo pokrojony w kostkę tłuszcz, cały czas ubijając na gładką konsystencję.

Obejrzyj praktyczny poradnik Ewy Drzewickiej o przygotowaniu kremu na bezie szwajcarskiej.

TIP AKADEMII MISTRZA: Zamiast masła możesz użyć również melanżu masła (200g) z margaryną np. Maestra Kremowa White MB (200g).

Składanie i dekorowanie tortu krok po kroku:

Pierwszą część nasącz wodą z cytryną i umieść w rancie 16cm, wyłóż prażynkę oraz połowę kremu śmietanowego. Na kremie umieść przemrożoną żelkę cytrynową (mrożenie ułatwia wyjęcie z formy i ułożenie w rancie). Przykryj kolejnym biszkoptem, nasącz, a następnie wyłóż krem malinowy. Umieść trzeci blat, nasącz, wyłóż pozostałą część kremu śmietanowego oraz drugą żelkę. Całość przykryj ostatnim biszkoptem, nasącz i odstaw do lodówki do stężenia.

Mocno schłodzony tort pokryj na gładko kremem na bezie szwajcarskiej.

Jak idealnie wygładzić powierzchnię tortu i uzyskać równe kanty, co zrobić, by stworzyć efekt ombre? Zobacz poradnik Ewy Drzewickiej na temat tynkowania tortu.

Gotowy, otynkowany tort jest bazą do dekorowania. Pamiętaj, by dekoracje dopasować do indywidualnego gustu klienta, a także do uroczystości, podczas której zostanie podany tort. Możliwości jest naprawdę dużo. Polecamy: ozdobne kule czekoladowe, które idealnie sprawdzą się w deserach dla dzieci.

Dowiedz się z poradnika Ewy Drzewickiej jak przygotować kule z czekolady.

Eleganckie, a jednocześnie „lekkie” dekoracje z isomaltu wyróżnią każdy tort.

Obejrzyj poradnik o przygotowaniu ozdób z isomaltu.

Delikatne, lecz przykuwające wzrok dekoracje wykonane z użyciem szablonów i jadalnego złota.

Sprawdź sposoby Ewy Drzewickiej na wykonanie dekoracji.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczoweczekoladadekoracjekremytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty