Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Chereaux – przepis Francesco Elmi

Chereaux – ciasto biszkoptowe z musem z ricotty - przepis Francesco Elmi

Receptura

Biały Biszkopt

  • Jajka12 szt.
  • Cukier kryształ338 g
  • Miód65 g
  • Mąka pszenna375 g

Nakropka Waniliowa

  • Woda130 g
  • Cukier kryształ70 g
  • Laska wanilii2 szt.

Mus z Sera Ricotta

  • Żółtko z cukrem (50%/50%)170 g
  • Ser ricotta650 g
  • Śmietana kremowa 36%500 g
  • Rodzynki moczone w rumie200 g
  • Żelatyna18 g
  • Woda75 g

Rodzynki w Rumie

  • Syrop (woda plus cukier)325 g
  • Biały rum100 g
  • Woda50 g
  • Rodzynki sułtanki200 g

TECHNIKA WYKONANIA

Przepis na biszkopt biały

Ubij jajka z cukrem i miodem, następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wszystko wymieszaj. Masę rozsmaruj na grubość 5 mm (forma rolady) i obficie posyp cukrem pudrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 5-6 minut, następnie ostudź.

Waniliowa nakropka do biszkoptu

Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do schłodzenia.

Mus z sera ricotta

Żelatynę namocz, w tym samym czasie ubij śmietanę kremówkę. Połącz zmielony ser ricotta z odsączonymi rodzynkami oraz z żółtkami utartymi z cukrem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wszystko mieszaj.

Rodzynki w rumie

Wszystkie składniki wymieszaj – maceruj przez minimum 12 godzin.

Chereaux - wykończenie

Przygotuj formę, na jej dnie ułóż biszkopt i nasącz nakropką waniliową. Następnie wylej mus z sera ricotta i wyrównaj. Warstwę z ricotty przykryj biszkoptem i nasącz. Całość odstaw do stężenia. Wytnij kwadraty o boku 3 cm i udekoruj np. cukrem kandyzowanym.

biszkoptkremymusy

Inne przepisy z tej kategorii