Ciasto francuskie
Składniki:
Ciasto podstawowe:
- 2000g – mąka pszenna TYP 550
- 1100g – woda
- 100g – BACKSTABIL PRO
- 50g – jaja
- 30g – sól
Margaryna:
- 2000g – Maestra Puff Pastry MB
Przygotowanie ciast listkujących to czasochłonny i pracochłonny proces, który w dobie braków kadrowych, dla każdej cukierni staje się jeszcze większym wyzwaniem.
Na szczęście przygotowanie ciasta francuskiego można sobie ułatwić, jednocześnie zyskując pewność, że efekt będzie znakomity i zawsze dokładnie taki sam.
Wystarczy sprawdzona receptura mistrza Mieczysława Chojnowskiego i stworzone specjalnie do ciast listkujących, najwyższej jakości półprodukty cukiernicze.
Przygotowanie ciasta podstawowego:
- Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę w maszynie – 2 minuty na wolnych obrotach a następnie 4 na szybkich.
- Schłodzić przez około 20-30 minut w temp. 5°C.
Przygotowanie ciasta francuskiego:
- Ciasto podstawowe rozwałkować w formę kwadratu.
- Na środek położyć margaryną Maestra Puff Pastry MB, założyć brzegi ciasta podstawowego, szczelnie okrywając margarynę.
- Rozwałkować na prostokąt na około 8 mm.
- Złożyć na trzy.
- Obrócić o 90°
- Rozwałkować na prostokąt około 8 mm.
- Złożyć na cztery
- Schłodzić przez około 30 minut w temp. 5 °C
- Po schłodzeniu ponownie rozwałkować złożyć na 3
- Obrócić o 90°
- Rozwałkować złożyć na 4
- Schłodzić.
- Rozwałkować do odpowiedniej grubości w zależności od przeznaczenia.
- Formować wyroby.