Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ciasto francuskie

Składniki: 

Ciasto podstawowe:

  • 2000g – mąka pszenna TYP 550 
  • 1100g – woda
  • 100g – BACKSTABIL PRO 
  • 50g – jaja
  • 30g – sól

Margaryna:

Przygotowanie ciast listkujących to czasochłonny i pracochłonny proces, który w dobie braków kadrowych, dla każdej cukierni staje się jeszcze większym wyzwaniem.
Na szczęście przygotowanie ciasta francuskiego można sobie ułatwić, jednocześnie zyskując pewność, że efekt będzie znakomity i zawsze dokładnie taki sam.
Wystarczy sprawdzona receptura mistrza Mieczysława Chojnowskiego i stworzone specjalnie do ciast listkujących, najwyższej jakości półprodukty cukiernicze.

Przygotowanie ciasta podstawowego:

  1. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę w maszynie – 2 minuty na wolnych obrotach a następnie 4 na szybkich. 
  2. Schłodzić przez około 20-30 minut w temp. 5°C.

Przygotowanie ciasta francuskiego: 

  1.  Ciasto podstawowe rozwałkować w formę kwadratu. 
  2.  Na środek położyć margaryną Maestra Puff Pastry MB, założyć brzegi ciasta podstawowego, szczelnie okrywając margarynę. 
  3.  Rozwałkować na prostokąt na około 8 mm.
  4.  Złożyć na trzy. 
  5.  Obrócić o 90° 
  6.  Rozwałkować na prostokąt około 8 mm. 
  7.  Złożyć na cztery 
  8.  Schłodzić przez około 30 minut w temp. 5 °C 
  9.  Po schłodzeniu ponownie rozwałkować złożyć na 3
  10.  Obrócić o 90° 
  11.  Rozwałkować złożyć na 4 
  12.  Schłodzić. 
  13.  Rozwałkować do odpowiedniej grubości w zależności od przeznaczenia. 
  14.  Formować wyroby.
Przewiń do góry